Kargı’da eğitim çökmek üzere!
banner110

Kargı'da deyim yerindeyse eğitim çökmek üzere. Okulların açılmasına kısa süre kala Kargı’da öğretmen ve personel açığı önemli bir sorun olarak aileleri ve eğitimcileri düşündürüyor.

MÜDÜRLÜK BİNASINDA 1 ŞOFÖR VE 1 HİZMETLİ KALDI

Milli Eğitim Müdürlüğü idari binasında son tayinlerle birlikte şuanda hiçbir şube müdürü ve memur kalmadığı öğrenildi. Kargı’da eğitimin idare edildiği Milli Eğitim Müdürlüğü binasında sadece 1 şoför ve 1 hizmetlinin kaldığı edinilen bilgiler arasında.

FEN LİSESİ’NDE 22 KADRONUN SADECE 8’İ DOLU

Okullarda da durumun çok farklı olmadığı ortaya çıktı. İlçenin Meslek Yüksek okuldan bile fazla dışarıdan öğrencisi bulunan ve bu yıl nitelikli okullar arasına alınan Kargı Fen Lisesi’nde 22 kadro bulunmasına karşın şuanda okulda sadece 8 öğretmenin kaldığı öğrenildi. Eksik öğretmen kadrolarının ise özellikle ana branş olan matematik, fizik, kimya, edebiyat ve felsefe gibi dersler olması nitelikli bir okul için düşündürücü bir durum.

Diğer okullarda da durum çok değişmiyor. Kargı’nın ikinci lisesi olan Çok Programlı Lise’de 14 kadro bulunurken 5 öğretmen açığı bulunuyor. Cumhuriyet Yatılı Bölge Okulu’nda 16 öğretmen kadrosu bulunurken 5 öğretmen açığı, Atatürk İlkokulu'nda da 15 öğretmen kadrosu bulunurken 4 öğretmen açığı mevcut.

Öğretmen açıklarının yanında hemen hemen tüm okullarda hizmetli açığı bulunuyor.

YEMEK İHALESİ HENÜZ YAPILMADI

Taşımalı eğitim ile ilçede eğitim gören öğrencilerin yemek ihalesinin ise şuana kadar yapılmadığı öğrenildi.

Okulların açılmasına kısa bir süre kala Kargı’da eğitimin her alanında personel açığı bulunurken, bu konu velileri ve eğitimcileri düşündürüyor. İlçede, iki yıl öncesine kadar ilköğretim okullarındaki başarı il ortalamalarının üzerinde, orta öğretimde ise üniversiteye öğrenci yerleştirmede yüksek başarı sağlanmışken, bugün okullar bu çizginin çok uzağında kaldığı görülüyor. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala okullardaki ücretli öğretmen sayısı, kadrolu öğretmen sayısından fazla olacağı görülmekte. Veliler bunun öğrencilerin başarısında olumsuz yönde etki etmesinden endişe ediyor.

NEDEN ÖĞRETMENLER KARGI’YI TERCİH ETMİYOR?

Peki öğretmenler atamalarda neden Kargı’yı tercih etmiyor? Mevcut yönetmeliğe göre Kargı, Alaca ve İskilip gibi il merkezine yakın ve imkanları elverişli büyük ilçelerle aynı zorunlu hizmet puanına sahip. Bu nedenle atamayla gelecek öğretmenler Kargı yerine bu ilçeleri tercih ediyor. Kargı’dan atama isteyen öğretmenlerin de büyük çoğunlukla bu ilçelere atama istiyor. Sorunların temelinde ise bu neden yatıyor. Kargı’nın hizmet puanının yükseltilmesi en köklü çözüm gibi görünüyor.

Kargı’da eğitimin büyük bir yara almaması için kısa süre içerisinde girişimlerde bulunulması büyük önem taşıyor.

Sevil Sınayuç

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.