"Bir fidan bin insan demek" demiş atalarımız. Her ne kadar sanayi meraklısı olsak da bu atasözümüz geçerliliğini her daim korumakta ve koruyacaktır.

Fidan önemi ve insanlığa faydalı olması için Kargı Belediyemiz ve Kargı Orman Müdürlüğümüz önemli çalışmalar yapmaktadır. Özellikle köylerde yapılan fidan çalışmaları önemli bir şekilde göze batmakta. Köylerde sadece ihtiyacı karşılamak için yetiştirilen az sayıdaki meyve ağaçlarından meyve sanayiciliğine doğru köylülerimizi bilinçlendirilmesi ile boş arazilerinin değerlendirilip fidanlama yapılmaya başlanması taktire şayan.

Kargı ve köylerinde ekilip dikilmeyen çok geniş araziler bulunmakta. Bu arazilerinin toprak yapısına ve iklime uygun ağaçlarla değerlendirildiği taktirde bir sonraki kuşaklar büyük maddi kazançlar elde edeceklerdir ve bu sayede tersine göç tetiklenecektir.

BİR FİDANLA BİR İLÇE MEYDANA GELDİ

Çorum Oğuzlar ilçemiz 90'lı yıllardan önce belde ve öncesi köy idi. Almanya'dan Oğuzlar'a gelen memleket sevdalısı bir hemşerimiz yetişen birkaç dağ cevizinden ve topraktan örnek alarak Yalova'ya gelir. Burada araştırmalar ve toprak analizi yapar. Köyüne uygun ceviz fidandan bir tane alarak köyüne döner.

Köyde ilk işi halkı toplayıp cevizi anlatır. Halk inanır ve bu inancın ışığında herkes birkaç fidan ceviz diker arazilerine. Birkaç yıl sonra cevizler verime döner. Verimi gören köylü dağı taşı ve boş kullanılmayan tarlasını ceviz fidanlarıyla donatır. Artık halk geçiminin büyük kısmını cevizden karşılamaktadır. Gurbete çıkanların büyük kısmı Oğuzlar'a dönmeye başlar, nüfus kısa zamanda üçe beşe katlanır. Tüm halk cevizi ana geçim kaynağı olarak görür ve bu yönde ilerler. Nüfusla birlikte Oğuzlar ilçe olur, cevizle kendilerini tanıştıranı da belediye reisi seçerler.

Şuan Oğuzlar ilçemiz ülkemizde ceviz yetiştiriciliğinde ciddi bir yere sahip ve halkın ana geçim kaynağını oluşturmakta.

Cevizle birlikte halkın ve ilçenin maddi gücü yükselince belediye başkanının baraj ve turizm çalışmaları sonucunda ilçe her anlamda yükselişe geçerek dışa göç vermeyen nitelikli bir Anadolu kasabası haline gelmiştir.

İlimiz Çorum'un tüm ilçelerinin göç vermeyecek konuma gelmesi dileğiyle...

Sevgi ve saygıyla kalın...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.