Geçmişi Erzurum'a dayanan köy "Çukuraluç"
banner110

Kargı'nın Güney batısında Kös Dağı eteklerinde bulunan bir köy iken 1987 yılında çıkan bir yangın sonucu 1990 yılında İlçe merkezinin batısında 2 km uzaklıkta bir alana yerleştirilmiştir. Yolunun tamamı asfalttır. Göç nedeniyle yeterli arazi bulunmadığından geçim kaynağı büyük ölçüde işgücüne dayanmaktadır.
Eski köy Kös Dağı'nın eteklerinde konuşlanmış olup (Erenler Tepesi Rakım 2185 m'dir), 1989 yılında büyük yangından sonra (1986 yılında ilk yangında 27 hane yanmış,1989'da Büyük yangında 185 hane yanmıştır). Bugünkü bulunduğu yer olan ilçeye 3 km mesafedeki yerine bayındırlık ve iskan bakanlığının projesiyle yerleştirilmiştir.
Köyün yaşlılarından alınan bilgiler doğrultusunda:(Rumi takvime göre 1293'de olduğu için 93 harbi diye bilinen) 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı döneminde Erzurum İspir/Artvin Yusufeli bölgesinden göç edildiği anlaşılmaktadır. Bunları destekleyen ve günümüzde oynanmayan kaybolan cirit oyunu (Eskiden sivri tepede (Siir tepe) oynanırmış), halen oynanmakta olan "sim sim" oyunu o zamanlardan geldiği sanılmaktadır ki bu oyunlar Erzurum bölgesi oyunlarındandır... Köye yerleşen ilk kişilerin kaçak olduğu ve köyün üst tarafında bulunan kayalıklarda saklandığı esme oluğun başı diye bilinen (Asma Başı) yerlerin orman olduğu ve buralarda saklanıldığı anlatılır.
Çorum iline 110 km, Kargı ilçesine 3 km uzaklıktadır.

(Kaynak: Mustafa Fidan)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.