Kargı ÇPAL Romanya’da
banner110

Kargı Çok Programlı Anadolu Lisesi, Erasmus+ Programı Mesleki ve Eğitim Öğrenci ve Personel Hareketliliği faaliyeti kapsamında 2018 yılı teklif çağrısı döneminde sunduğu “Okul Öncesinde Günlük Eğitim Planları Hazırlama ve Uygulama Stajı” başlıklı proje teklifi ile uygunluk kriterlerini karşılayarak aldığı 27 bin 947 euro desteği sonucu ilk hareketlilik faaliyeti kapsamında 8 öğrenci ve 1 refakatçi ile birlikte 31 Mart 2019 tarihinde Romanya’ya (Bükreş) gitti.

31 Mart – 13 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılan hareketlilik faaliyeti toplam 14 gün sürdü.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden 8 öğrencinin gittiği projede, Romanya’da (Bükreş) bulunan anasınıfında verilen eğitim yerinde izlenerek öğrenciler meslekleri ile ilgili gözlem ve staj yapma imkanı buldu.

Öğrencilerin ana sınıflarında günlük yapılan etkinlikler (Türkçe dil, oyun, fen ve matematik, okuma yazma vs) ile birlikte; günlük eğitim akışların bütününü uygulamak, etkinlikler arası geçişleri yapmak ve yeni modern farklı yaratıcı etkinlikler görmelerini sağlamak amacıyla yapılan proje ile birlikte tüm kazanımlar hayata geçti.

Romanya hareketlilik faaliyeti sonunda öğrenciler; yaratıcı modern yıllık ve günlük plan yapma becerisi, yaratıcı farklı okul öncesi eğitim materyalleri hazırlayabilme, serbest zaman etkinlikleri ile ilgili plan materyal hazırlama uygulama yapma, hikaye etkinlikleri ile ilgili plan, materyal hazırlama ve uygulama yapma, oyun etkinlikleri ile ilgili plan, materyal hazırlama ve uygulama yapma, fen ve doğa etkinlikleri ile ilgili plan, materyal hazırlama ve uygulama yapma, okuma yazma hazırlık çalışmaları ile ilgili plan, materyal hazırlama ve uygulama yapma, müzik etkinlikleri ile ilgili plan ve materyal hazırlama ve uygulama yapma, yıllık ve günlük plan hazırlama ve hazırlanan günlük plan uygulamalarını sınıfta uygulama, aile katılımı olan bir etkinlik planı hazırlama ve uygulama yapma, farklı kültürdeki insanlar ile etkileşim içerisine girerek sosyalleşme becerileri kazanma, yabancı dil becerileri kazanma gibi kazanımların yanı sıra sosyo-ekonomik yapısı düşük olan öğrenciler ilk defa uçağa binme, yurt dışına çıkıyor olmaları nedeniyle yüksek motivasyon kaynağı kazanma, erken okul terkinde azalma, Avrupa vatandaşlık bilincinin gelişmesi, öğrencilerin istihdam edilebilirliklerinin artması, birlikte gittikleri arkadaşları ile yaptıkları ortak çalışmalar sayesinde ekip çalışması ve takım ruhu gibi olgulara sahip oldular.

Öğrenciler ile birlikte Romanya’ya giden Okul Müdürü/refakatçi öğretmen Burhan İncekara: “Projenin tamamlanmasının ardından beklenen sonuçlar bireysel, bölgesel, ulusal ve ulus aşırı etkilere sahiptir. Bu proje sayesinde öğrencilerimiz farklı ülkelerdeki okul öncesi eğitim kurumlarında ki modern uygulamaları, etkinlikleri yerlerinde gördüler, etkinliklerin tümünü uygulamada yaratıcılıklarını daha iyi kullanabildiler, materyal hazırlamada daha modern ve yaratıcı beceriler kazandılar, farklı uygulamaları görerek ülkemize döndüklerinde analizlerini yapıp senteze dönüştürebildiler ve modern uygulamaları ülkemize transfer etme konusunda mesleki yeterlilik kazandılar” dedi.

İncekara, “öğrenciler 14 günlük staj faaliyetinin sonucunda aldıkları europass ve katılım belgesi ile birlikte mesleklerinde uluslararası düzeyde yeterliliğe ulaştı. Bu öğrenciler okulumuzdan mezun olduktan sonra Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında meslek sahibi olmak istediklerinde bu belgeler kendilerine avantaj sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra öğrenciler ilk defa uçakla seyahat etme, otelde kalma, kültür gezilerine katılma, farklı ulaşım araçları ile yolculuk etme (uçak, tren, tramvay vb), farklı kültürleri tanıma deneyimi yaşadılar” ifadesini kullandı.

Sevil Sınayuç

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.