“Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sinsi seyreder”
banner110

Kargı Toplum Sağlığı Merkezi, "Dünya Böbrek Günü" dolayısıyla toplumu bilgilendirme amaçlı basın açıklaması yaptı.

Kronik böbrek hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu ifade eden Kargı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hasan Danacı, açıklamasında şu bilgileri verdi:

"Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sinsi seyreder.

Düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisi zordur. Farkındalığının ve erken tanısının düşük olması nedeniyle, hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerler.

Son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz ve böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin global maliyeti 1 trilyon doların üzerindedir. Ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış 60.000’i aşkın hasta bulunmakta ve sağlık bütçesinin % 5'den fazlası bu hastalar için harcanmaktadır.

Kronik böbrek hastalığı basit ve ucuz kan ve idrar testleri ile kolayca teşhis edilebilir. Erken evrede saptandığında hem kronik böbrek hastalığına özgü genel önlemler, hem de altta yatan veya eşlik eden hastalıklara yönelik tedavi yaklaşımları ile ilerlemesi engellenebilir veya geciktirilebilir. Üstelik, riskli bireylere yönelik etkin tarama ve tedavi ile hastalığın gelişimi önlenebilir.

KRONİK BÖBREK HASTALIĞI ÖNLENEBİLİR!

NELER YAPMALIYIZ?

Kronik böbrek hastalığının olumsuz sonuçlarını engellemenin en etkin yolu hastalığın tedavisinden çok önlenmesine dayalı, ulusal ölçekli bir hastalık yönetimi modelinin biran önce hayata geçirilmesidir. Bu bağlamda, sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin toplum tarafından benimsenmesi ve uygulanması hastalığın büyük oranda kontrolünü sağlayacaktır.

Bunun için;

- Düzenli egzersiz yapmalı,

- Sağlıklı beslenmeli ve ideal vücut ağırlığımızı korumalı,

- Tuzu azaltmalı,

- Yeterli su içmeli,

- Sigaradan ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmalıyız. Kronik böbrek hastalığı için risk altındaki kişilere yönelik düzenli tarama ve etkin tedavi ile hastalığın gelişimi önlenebilir veya ilerlemesi engellenebilir.

Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk faktörleri;

- Şeker hastalığı

- Tansiyon yüksekliği

- Kalp-damar hastalıkları

- Obezite

- İleri yaş

- Ailede böbrek hastalığı varlığıdır

Bu risk faktörlerine sahipseniz böbreklerinizi kontrol ettiriniz!" 

İbrahim Efe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.