Çorum olaylarında hayatını kaybedenler anıldı
banner110

1980 yılında yaşanan Çorum olaylarında hayatını kaybedenler anıldı.

Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen Çorum Olayları'nın 39. yıldönümü dolayısıyla kentte çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi, Çorum Alevi Kültür Merkezi ve Türkiye ile Avrupa'daki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle düzenlenen anma etkinliğinde vatandaşlar Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı önünde toplandı.

Toplanan kalabalık daha sonra sloganlar eşliğinde Hürriyet Meydanı'na yürüdü.

Ellerinde "Çorum'u unutmadık, unutturmayacağız", "Yaşamı, sevgiyi ve barışı savunuyoruz" yazılı döviz ve pankartlarla alanda toplanan vatandaşlar, 39 yıl önce çıkan olaylarda hayatını kaybeden 57 kişi için saygı duruşunda bulundu.

Topluluk adına konuşan Çorum Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Ahmet Özdel, Çorum Olayları'nı "katliam" olarak nitelendirerek, hayatını kaybedenleri andıklarını, gerçekleştirenleri de şiddetle kınadıklarını söyledi.

Katliamın unutulmaması için iki temel talepleri olduğunu belirten Özler, “Birincisi olaylara ilişkin soruşturmalar tekrar açılsın, adil bir yargılama yapılsın ve sorumlular tespit edilsin. İkincisi de yaşanan bu katliamın yeni nesillere doğru anlatılması için bir katliam anıtı dikilmesini talep ediyoruz. Biz her şeyin iyi olmasını isteyen insanlarız. Kardeşlikten, eşitlikten ve hoşgörüden başka gücü olmayan insanlarız” ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ise Çorum Olayları’nı unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını vurgulayarak, asıl sorumlular açığa çıkarılana kadar bu davanın peşini bırakmayacaklarının altını çizdi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da, birlik ve beraberliğin önemine değindiği konuşmasında, “Her şeyin güzel olabilmesi için Türk'üyle, Kürt'üyle, Alevi'siyle, Sünni'siyle bir arada eşit koşullarda yaşamak isteyen herkesle biz bu mücadeleyi vereceğiz. Bu toprakları asla şeriatçılara ve faşistlere teslim etmeyeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından anma etkinliği sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.