Erken teşhis hayat kurtarır
banner110

Kargı Toplum Sağlığı Merkezi'nde Dünya Kanser Günü sebebi ile yapılan programlar kapsamında kanserler ve diğer kanserler hakkında (Rahim ağzı kanserinde HPV-DNA smear testi, meme kanserinde mamografi çekimi, kolon kanserinde gaitada gizli kan testi), prostat kanseri, akciğer kanseri, bilinçlendirme ve farkındalık etkinlikleri düzenlendi.

Bu faaliyetlerde Sahada/toplumda erken teşhis hayat kurtarır bilinci aşılanarak, yürütülen “Kanserde Erken Teşhis” programı vurgulandı.

Konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:

"Dünya Kanser Günü, her yıl 4 Şubat günü; kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır.

KANSER ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR;

Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesiyle kanserlerin 1/3’den fazlasının gelişimi engellenebilir.

Kanserin önlenmesi hususunda; alkolden ve tütün mamullerinden uzak durmak, sağlıklı beslenmek (yeterli miktarda meyve ve sebze ile lifli gıda tüketimi), ideal vücut ağırlığını korumak ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak (her gün 30-40 dk yürüyüş) oldukça önemlidir.Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Bütün kanserler erken belirti vermemektedir. Yine de şüpheli belirtiler olduğu takdirde doktora başvurulması erken teşhis olasılığını arttırmakta, bu da tedavi sürecini ve sonrasını olumlu etkilemektedir. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır.

Bireyler kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmeli ve erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır.

Yapılan ve yapılacak olan halk ve hizmet içi eğitimlerde kanser ile ilgili efsaneler, yanlış bilgilendirmelere yönelik doğru bilginin sunulmasına, konunun uzmanı olan kişiler aracılığıyla halkın bilgi düzeyinin yükseltilmesine, sağlık personelinin de farkındalığının arttırılmasına özen gösterilmiştir."

Turan Ozan Acar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.