Kargı ve köylerinin tarih boyunca vilayetler yolculuğu
banner110

Araştırmacı Tarih Öğretmeni Halil Dağ, araştırmaları sonucunda Kargı ve köylerinin 1530 yılından beri hangi illere bağlandığını tespit etti.

Kargı hakkında yaptığı tarihi çalışmalarla bilinen Araştırmacı Tarih Öğretmeni Halil Dağ, bu kez de Kargı’nın ve köylerinin vilayetler yolculuğunu araştırdı.

Dağ, Kargı ve köylerinin bu kadar sık vilayet değiştirmesini ilçenin coğrafi konumundan kaynaklandığını belirterek, "Kargı İlçesi, 1530 yılında Anadolu Eyâleti Kengiri (Çankırı) Sancağı’na bağlı “kaza”, 1841 yılında Ankara Eyâleti’ne bağlı “kaza”, 1849 yılında Bozok Eyâleti Çankırı Sancağı’na bağlı “kaza”, 1865 yılında Kastamonu Vilayeti Tosya Kazası’na bağlı “nahiye”, 1936 yılında Kastamonu Vilayetine bağlı “kaza” ve 1953 yılında Çorum Vilayetine bağlı “kaza” olduğu kayıtlarda yer almaktadır.

Kargı İlçesi’nin tarihi süreçte, yönetimler arasında bu git-gelleri yaşaması, onun coğrafi konumundan kaynaklanmaktadır. İlçenin yukarıdaki yönetim birimlerine mesafesi hemen hemen aynıdır. Kargı ile bu yönetim birimleri arasında bulunan yol güzergahlarındaki coğrafi şartlar da birbirine benzer özellikler göstermektedir. Bu nedenlerle dönem dönem ilçenin farklı yönetim birimleri arasında el değiştirmesi olağan karşılanacak bir durumdur.

Aynı şekilde ilçeye bağlı köylerde, Tosya-Kargı, Osmancık-Kargı, Boyabat-Kargı ve Taşköprü-Kargı arasında el değiştirmiştir’’ dedi.

Tarihçi Halil Dağ, Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan en son değişikliklerin, T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün, Cumhuriyet Dönemi Katoloğu’ndan derlediğini sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.