Düşüncelerim, önerilerim halkımız tarafından geliştirilebilir. Benim görüşlerimden daha iyi öneriler elbette çıkabilir. Daha iyisini yapmaya yönelik önerilerin çıkması beni mutlu eder.

Aşağıda yazdıklarım yapılabilir mi? Yalnızca ben istersem olmaz, çoğunluk isterse yapılır. Seçimlerle birlikte önemli konumdaki pek çok kişinin yerlerini başkalarına bırakacağını öngörüyorum. Seçimden sonra şu konuların gerçekleşmesi için hep birlikte çalışmalıyız. Ben şimdi kısa kısa anlattığım konuları ileride ayrıntılı biçimde yazmayı düşünüyorum. Sözgelimi depreme dayanıklı binlerce evin, işyerinin yeniden nasıl yapılacağı konusunda mantıklı planlarım var. Bunu dediğim gibi ayrı bir yazıda anlatacağım.

1- Kargı ile Kargı'nın çok sayıdaki köyü Kuzey Anadolu Fayı'nın üstünde bulunuyor. Zaman yitirmeden tüm yapılar denetlenmeli, çürük yapılar belirlenmeli. Çürük yapıların yerine sağlam, güvenli yapılar yapılmalı. Evlerimiz tabut olmaktan çıkarılmalı. Olası bir depremde binlerce insanımız ölür.

2- İlçemizdeki insanların yüzde sekseninin açlık sınırının altında değil ama yoksulluk sınırının altında olduğunu belirtmiştim. Kargı'nın iklimi, toprakları, su kaynakları elverişli olduğundan bir karış yeri boş bırakmadan tüm tarım alanlarında modern tarım yapılmalı. Tarımla binlerce insanın ekonomik durumu mükemmel hale gelmez belki ama şimdikinden çok daha iyi duruma gelir. Bunun en önemli ayaklarından olan arazi toplulaştırmasının çeltik tarlalarını da kapsayacak biçimde Devlet Su İşleri tarafından bir an önce uygulamaya geçirilmesi için çalışılmalı.

3- Çağımızın en büyük sorunlarından şişmanlık (obezlik) Kargı için de önemli bir sorun. Şişmanlık yüzünden ilçemizdeki pek çok kişide kalp, yüksek tansiyon, şeker, mide sorunları, dizlerdeki sorunlar ile başka sıkıntılar ortaya çıkıyor. Kargı Devlet Hastanesine bir diyetisyen ataması yapılmalı bu olmuyorsa Kargı Belediyesi kadrolu olarak bir diyetisyeni işe almalı. Diyetisyen ilçeden ve köylerden gelen hastalara ücretsiz yardımcı olmalı. Elbette diyetisyen şişmanlık sorununu tümüyle çözemez ancak hiç kuşkum yok ki yüzlerce, binlerce insanın daha sağlıklı bir bedene kavuşmasına yardımcı olur. Diyetisyen işe başladığında çok yoğun bir hasta başvurusunun olacağını düşünüyorum.

4-Kargı'ya 300 kişilik Tiyatro Sahnesinin kurulması için çalışmaları birlikte yürütmeliyiz.

5-Kargı'daki ve köylerdeki tüm sınıflara nitelikli kitaplıklar kurulmalı. Her sınıfa, sınıftaki öğrenci sayısının en az üç katı kadar kitap alınmalı. Kitaplar çocukların düzeyine uygun olmalı, iyi yazarların iyi kitapları seçilmeli. Okulöncesi ve sınıf öğretmenleri kendi sınıflarına, ortaokulda Türkçe öğretmenleri girdikleri sınıflara, liselerde edebiyat öğretmenleri yine girdikleri tüm sınıflara kitaplıklar kurulması için öncülük etmeli. Okul idaresi öğretmenlere yardımcı olmalı. Veliler de bu işin içinde etkin biçimde yer almalı. Kargı Kaymakamlığı, Kargı Belediyesi, Kargı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü parasal destek sağlamalı veya bulmalı. Benden yardım istenirse seve seve gönüllü olarak çalışır, bilgimi, deneyimlerimi paylaşırım.

6- Hasan Can abimiz ve elbette daha önce başkaları da ilçemize huzurevi yapılması gerektiğini söylüyor. Bana, Kargılı ve Kargı'nın köylerinden en az 20 kişi başka yerlerdeki huzurevlerinde kaldığını söylediler. İlçemize bir huzurevi yapılırsa ilçeden ve köylerden çok sayıda kişinin güvenli, sağlıklı bir ortamda yaşayabileceklerini belirtiyorlar. Kargı'ya güzel bir huzurevini Kargılılar isterse kazandırabilir. Olur da şöyle söylerlerse... Kargı küçük bir yer buraya huzurevi yapmazlar, ayrıca komşu ilçemiz Tosya'da huzurevi var Kargı'ya niye yapsınlar... O zaman şu yanıtları verin. Canım benim, Kargı küçük bir yer buradan hiç vergi alınmasın, Kargı küçük bir yer buradaki gençler askere de alınmasın, Kargı küçük bir yer Kargı'nın ormanlarından elde edilen tomrukların geliri merkezi bütçeye aktarılmasın, Kargı'ya verilsin. Kargı küçük bir yer diyerek vergi vermemek olmayacağına göre Kargı küçük bir yer diyerek huzurevi yapılmasın demek de olmaz. Bir yerden vergi alınıyorsa ve orada bir ihtiyaç varsa oraya hizmet götürülür. Havaalanı yapılsın demiyoruz çünkü ilçemiz küçük bir yer, Kargı'dan uçağı dolduracak yolcu çıkmaz ama huzurevini dolduracak insan çıkar.

Kargı için yapılması gereken daha pek çok iş var kuşkusuz. Hepsini şimdi tek tek yazmayacağım. Bizler gücümüzü birbirimizi kötülemeye harcamayalım. İyi işlerin yanında olmak erdemdir. Klavye kahramanları gibi yalan yanlış şeyler yazmayalım. Somut biçimde girişimlerde bulunalım. Bu konuları konuşalım, yetkililere isteklerimizi belirtelim. Atalarımız doğru söylemiş, el elin eşeğini türkü çağırarak arar. Biz kendi eşeğimizi kendimiz birlikte arayalım.

Bu işler üç beş kişinin yapacağı işler değil. Seçimlerden sonra hep birlikte insanlar için, ilçemiz için çalışmaları yürütelim. Biliyorum alışkanlıklarımızı değiştirmek, rahatımızı bozmak kolay değil. Ancak yorulmadan, uğraşmadan iyi sonuçlara ulaşmamız olanaksız.

Hepinize sevgiler, saygılar...

Ali Turgay Karayel

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.