Kargı’da zeytin ağaçları boy gösterecek
banner110

"Zeytin Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma ve Geliştirme Projesi" kapsamında yapılan çalışmalar sürüyor.  Her ne kadar zeytin yetiştiriciliği zorlu ve emek gerektiren bir süreç olsa da Kargı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Zeytin Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma ve Geliştirme Projesi’ kapsamında zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. 

Kargı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Zeytin Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırma ve Geliştirme Projesi" kapsamında çiftçilere 1400 adet fidan dağıtımı yaptı. Öte yandan zeytin bahçeleri kurulması için de Kargı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar devam ediyor. 

PROJENİN AMACI VE GEREKÇELERİ

Türkiye’de zeytincilik, gerek Osmanlı İmparatorluğu gerekse Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra önemli tarımsal faaliyet alanlarından biri olmuştur. Dünya’da değişen düzenin tarımsal üretime getirdiği yeni bakış açıları, Türkiye’de tarım, gıda ve dolayısıyla zeytin ve zeytinyağı politikaları üzerine etkili olmaktadır. Zeytin üretimi Türkiye’de tarım sektörünün en önemli faaliyetlerinden biridir. 

Türkiye’de üretilen zeytinin büyük bir miktarı iç tüketime yönlendirilmektedir. Türkiye’de üretilen sofralık zeytinin %85’i siyah, %15’i yeşil ve rengi dönük olarak işlenmektedir. Türkiye sofralık zeytin üretiminin yıllık 89 bin tonluk kısmını ağırlıklı olmak üzere Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Almanya’ya ihraç etmektedir. Tüm bu yönleriyle bakıldığında insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan zeytin çok sayıda üreticinin gelir kaynağını teşkil etmesi ve sanayi hammaddesi olması bakımından ülke ekonomisi açısından önemli bir yere sahiptir.

Tarımda verimin arttırılması entansif tarımın yaygın hale getirilmesi ile mümkün olacaktır. Entansif tarıma geçişte ise, girdilerin yanı sıra tarımsal faaliyetlerin projeye dayalı yürütülmesi de büyük önem arz etmektedir. Tarımsal faaliyetlerin planlı ve projeye dayalı olarak yapılmasını sağlamak, birim alandan alınan verimi arttırarak çiftçinin gelir düzeyinin yükseltilmesi ve dolayısıyla sosyo-ekonomik yapının iyileştirilmesi amaçlanmıştır. 

Hızla artan nüfusumuzun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenebilmesi, çiftçilerimizin gelirlerini artırarak hayat şartlarının yükseltilmesi, tarıma dayalı sanayinin ihtiyaçlarının karşılanması, kısa ve orta vadeli ihracat bağlantılarının garanti edilmesi için tarımda üretimin artırılması gerekmektedir. 

İlimiz Kargı İlçesi ve köylerinde yaşayan halkın önemli bir kısmının sosyal yaşamlarının ve gelir seviyelerinin normal yaşam standartlarının çok altında olduğu bir gerçektir. Hayatlarını burada sürdüren ve geçimini zor sağlayan bu insanlar çoğu zaman iş bulmak amacıyla büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmaktadırlar. 
Dolayısıyla geçim indeksi çok düşük olan bu insanlara yeni iş imkânları sağlamak ve işgüçlerini değerlendirebilmeleri için yeni kaynaklar aramak durumundayız.     
Ayrıca kadın çiftçilerde projeye dâhil edilmiş ve atıl iş gücünün değerlendirilmesi ve aile gelirinin artırılması hedeflenmiştir. Bu kaynaklardan biri de dar alandan çok yüksek gelir sağlayan Zeytin tarımıdır.  Sofralık olarak tüketilen ve yağ yapılarak değerlendirilen pazarlama sorunu olmayan oldukça yüksek gelir sağlayan tarımı bölgemizde, özellikle kuru ve küçük tarla sahiplerinin dikkatini çekmekte ve bu yönde taleplerine mazhar olmaktadır.  

Kısacası bu proje ile yeni oluşacak zeytin tarımını geliştirmek, dar alanlardan yüksek gelir sağlayarak dar gelirli çiftçilerimiz refah seviyesini yükseltmek, damlama sulama sistemini tanıtmak ve büyük şehirlere göçü bir nebze de olsa engelleme yönünde katkı sağlanması amaçlanmaktadır

Bu projeyle ilçemizde yapılmış ve aktif durumda olan sulama göletlerinden daha iyi yararlanma ve sürdürebilir üretim yapmamız amaçlanmaktadır. Zeytinciliğin küçük alanlarda yapıldığında bile ekonomik olarak yüksek getiri getirmektedir. Bölgemizde yeni kurulan kadın korporatiflerinin ürün çeşitliliğini artırmak ve bölgemizin tanınırlığı ön plana çıkarmak hedeflenmektedir.

PROJE ÖNCESİ DURUM

Genel itibari ile bölgemizde zeytin yetiştiriciliği, son zamanlarda hızlı bir gelişme göstermiş olup, bölgemizde uzun yıllardır bilinen ve yüksek verim alınan bir meyve türüdür. Yapılan değerlendirmeler ve analizler sonucunda bölgemize teknik açıdan adaptasyonu yüksek seviyelerde olduğu görülmüştür.

Turan Ozan Acar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.