Kargılılar arazi toplulaştırması istiyor
banner110

İlçedeki tarım arazilerinin büyük bir bölümünün, yol olmaması, su kanalı yetersizliği gibi nedenlerle ekilemeyerek atıl durumda kalmasından yola çıkan Kargı Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı, ilçedeki Ağaç Arası Mevkii’nde bulunan yaklaşık 3 bin dönümlük arazi için çalışmalara başladı. Bölgede bulunan arazi sahiplerinden dilekçe ile imza toplanıyor. Yeteri sayıda imza toplanmasının ardından girişimlerde bulunulacak.

‘3 BİN DÖNÜMLÜK TARIM ARAZİSİNİN ŞUANDA BİN DÖNÜMÜ EKİLİYOR’

Konuyla ilgili bilgiler veren Kargı Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Hasan Can, ilçede şuanda tarım arazilerinin %33’ünün ekildiğini belirterek ‘’3 bin dönüm alanın yalnızca bin dönümü ekiliyor. Ayrıca bu ekilen alandan da çok az verim alınıyor. Oysa arazi toplulaştırması yapılsa boş alan kalmaz ve verimli bir tarım yapılır. Çünkü arazimiz çok küçük parçalara bölünmüş durumda, tarlalarımızda eski yöntem olan vahşi sulama yapılıyor bu da hem toprağa hem de bitkilere zarar veriyor. Bazı tarlaların yolu yok, yolu olmayınca tarla sahibi ekmek istemiyor. Gelişigüzel büyümüş ağaçlar tarlaların gölgede kalmasına neden oluyor. Suyu pompayla yer altından çıkarıyoruz, vahşi sulama nedeniyle hem su israf oluyor hem de çok fazla elektrik faturası geliyor, bu maliyeti de çiftçilerimizden almak zorunda kaldığımızdan üreticilerimiz su faturası nedeniyle tarlasını ekmiyor. Arazi toplulaştırılmasıyla bütün bu olumsuzlukların üstesinden gelerek, ilçemizde şuanda %33 olan ekilebilir tarım arazisini %100 seviyesine çıkartabiliriz. Tüm arazi sahiplerini projeye destek vermek için, dilekçelerini almakz üzere Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı’mıza bekliyoruz" dedi.

‘ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALAMAYAN ÇİFTÇİ TARLALARA KÜSTÜ’

Kargı'da çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Murat Ulaşır’da şunları söyledi: "Ben ülkemi de seviyorum Kargı'yı da seviyorum. Biz üretmek, ürettiğimizin karşılığını almak istiyoruz. Arazi toplulaştırması olmadığından tarlalarımızdan istediğimiz verimi alamıyoruz. Bu yüzden pek çok üretici alın terinin karşılığını alamadığından tarlalara küstü. Tarlasını ekiyor, su sırasının gelmesini bekliyor, ektiklerimiz kavurucu sıcakta solmaya başlıyor sonra vahşi sulama dediğimiz yöntemle tarla suyla doluyor, tabii bitkileri bu kez de su vuruyor. Ayrıca tarlalar küçük olduğundan traktörle çalışmak çok zor, mazot giderimiz bu nedenle fazla. Artık bizim geniş arazilerde, damlama veya yağmurlama gibi modern sulama yöntemleriyle üretimi yapmamız gerekir. Yetkililerimizden yardım istiyoruz, büyük şehirlere göç ve işsizlik sorunu olmaz eğer insanlar Kargı'da karnını doyurabilse. İnsanın işi olsa neden memleketini terk edip büyük şehirlere gitsin ki." Şeklinde konuştu.

KARGI’YA YAPILACAK EN BÜYÜK YATIRIM BU OLUR’

Kargı'da yaşayan Orman Mühendisi Atilla Yılmazer de "Bu proje gerçekleşirse Kargı'mız için çılgın bir proje olur. Kargı'ya yapılacak en büyük yatırım bence budur. Çarşıda, pazarda herkes toprak reformunu konuşuyor. Çünkü yıllardır halkımızın beklediği bir proje bu. Dünyada gıda krizi konuşulurken bizim tarlalarımızın boş kalması kabul edilemez. Üstelik Kargı'mız çevre ilçelerden ve illerden ayrı bir özelliğe sahip. Kargı'da mikro klima iklimi görüldüğünden zeytin, nar bile yetişiyor. Kargı'mız Çorum'un, Kastamonu'nun, Çankırı'nın ve yakın olması nedeniyle Ankara'nın meyve sebze ihtiyacını gidermede önemli paya sahip olabilir. Arazi toplulaştırması yapılırsa yüzlerce aile yani binlerce insanımız iş sahibi olur, Kargı'nın ekonomisi canlanır, bolluk olunca meyve sebze de ucuzlar. Hem ilçemiz kazanır hem ülkemiz kazanır. Arazi toplulaştırmasıyla birlikte toprak analizlerine ve iklime uygun kaliteli meyveler uygun aralıklarla dikileceğinden çok iyi meyve yetiştirilebilecek. Ayrıca soğuk hava deposunda meyvelerimiz, sebzelerimiz kamyonlara, tırlara yüklenene kadar bozulmadan kalabilecek. Soğuk hava deposu güneş enerjisiyle çalışacağından depolama maliyeti de çok az olacak." dedi.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI NEDİR?

Farklı nedenlerden dolayı ekonomik anlamda tarımsal faaliyetlerin sürdürülemediği şekilde parçalanan, dağılan, parseli bozuk şekillerde olan arazilerin; devlet eliyle ya da sahiplerinin talepleri üzerine tarım yapılabilmesi için şekillendirilmesi ve düzenlenmesi uygulamasına arazi toplulaştırma deniyor.
Arazi toplulaştırması ilk olarak 1961 yılında Konya'nın Çumra ilçesinin bir köyünde başlamış ve o zamandan günümüze 3 milyon dönümden fazla alan toplulaştırılarak modern tarıma uygun duruma getirilmiştir. Arazi toplulaştırması ile küçük parçalı tarlalar birleştirilmekte ve tarlaların yolları yeniden yapılmaktadır. Ayrıca sulama kanalları bütün tarlalara ulaştırılır, bu da bitkilerin gerektiği kadar su almasını sağlar. Arazi toplulaştırmasının yapıldığı yerlerde üretimin verimli olduğu, ekonominin canlandığı görülür. Umarız yetkililer Kargılıların haklı isteğini yerine getirir. Tarımla, üretimle hem insanlarımız, hem ülkemiz kazanır.

Turan Ozan Acar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.