Kargı’nın en önemli geçim kaynakları arasında yer alan çeltik ekimi için tarlalar traktör ve tapanlarla düzenlenerek ekime hazırlandı. Üretimi bir hayli zahmetli olan çeltik, Kargı, Osmancık ve çevre illerin refah düzeyinin yükselmesine, ekonomik girdi sağlanmasına büyük katkı sağlıyor.
Üreticiler hummalı bir şekilde çeltik ekim işlerini sürdürüyor. Yılda yaklaşık 13 bin ton çeltik üretilen ilçede, yıllık 7.260 bin ton pirinç Kargı’da, Kızılırmak Havzası üzerindeki tarlalarda üretiliyor. İlçede çeltik yetiştiren çiftçilerden Kazım Gezer yılda 80 dönüm araziye çeltik ektiğini belirterek, “Yıllık 80 dönüm araziye çeltik ekiyorum. Ektiğim bu alandan hasat zamanı ortalama olarak dönüm başına 600 kilo çeltik alıyorum. Toplamda da ektiğim araziden 48 ton çeltik alabiliyorum’’ dedi.
Çeltik ekiminin zahmetli bir süreci olduğunu aktaran Kazım Gezer, “Sabah çok erken saatlerde tarlaya geliyoruz. 3 gün suda beklettiğimiz tohumları getirerek kaş dediğimiz tarla sınırlarına çuvallarla dağıtıyoruz. İki çeşit tohumlama yöntemi var. Ben elimle ekiyorum, arkadaşımda motorla ekiyor. Yaklaşık 2 dönümlük araziyi yarım günde ekiyoruz’’ dedi.
4 ay gibi bir süre emek verilerek çeltiğe ulaştıklarını belirten Kazım Gezer, “Tarlayı tohuma hazırlamamız yaklaşık 1 ay sürüyor. Ardından tarlayı sürerek başladığımız çeltik sezonu, tohumlama, ilaçlama, birinci gübre, ikinci gübre aşamalarından 4 aylık bir süreden sonra hasadımızı yaparız’’ dedi.
Turan Ozan Acar