Kargı’da çeltik hasadı başladı
banner110

Kargı’da yüzlerce ailenin önemli bir gelir kaynağı olan çeltik hasadına başlandı. Türkiye'de pirinç ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Kargı’da çeltik, vatandaşların da en büyük gelir kapısı olarak görülüyor. Türkiye'de yıllık 500 bin ton pirinç tüketimi vardır. Yılda yaklaşık 13 bin ton çeltik üretilen ilçede, yıllık 7,260 bin ton pirinç Kargı’dan, Kızılırmak Havzası üzerindeki tarlalarda üretilmektedir. Çiftçiler, maliyetlerin artmasından şikayetçi. Birçok çiftçi geçmiş yıllara oranla emeğinin karşılığını tam olarak alamadığını belirtiyor.

Kargı, pirincinin reklamını fazla yapamadığından bugün ilçedeki birçok fabrikadaki çeltik pirinç haline getirilerek, çeşitli ilçelerin isimleri adı altında paketlenerek tüm ülkeye ve yurt dışına ihraç edilerek büyük rağbet görüyor.

Kargı pirinci Osmanlı sarayını süsleyen yemek kültüründen bir tanesidir. Bu açıdan Kargı pirinci nasıl ki bugün, Türkiye'deki pirinç sektörüne, çeltik sektörüne hizmet ettiği gibi bundan 100 yıl önce asırlar önce de, Osmanlı sarayına, mutfağına ev sahipliği yapmıştır.

Turan Ozan Acar

Anahtar Kelimeler:
Kargiçeltik Hasadı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.