Kargı tarımla kazanacak
banner110

Kargı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burak Coşkun'u Kargı Gazetesi olarak makamında ziyaret ettik.
Tarım konusunda ilçedeki en yetkili kurumun başında olan genç ve Kargılı müdürle, ilçe için hayati derecede önem taşıyan, Kargı'nın gündeminde olan "arazi toplulaştırması" üzerine sohbet ettik, görüşlerini aldık.
Kargı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burak Coşkun, arazi toplulaştırması konusu sosyal medya aracılığıyla halkın gündemine gelmeden önce bu meseleyi ilçenin önde gelen büyüklerine açmış, Kargı'ya uzman ekip gelmesi için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne talebini bildirmiş. Bunun üzerine DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, Kargı'ya 26 Temmuz’da üç kişilik uzman bir ekip göndermiş.

‘TEMMUZ AYINDA İNCELEME İÇİN UZMAN EKİP GELDİ’

Gerisini İlçe Müdürü Burak Coşkun’dan dinleyelim;
"Gelen heyet; belediye başkanımızın, İlçe Tarım ve Orman Müdürü olarak benim, ilgili muhtarların, arazi sahiplerinden birkaç kişinin katılımıyla üç saatlik bir keşifle Kızılırmak, Karaçay, suyolları, araziler, ağaçlar üzerinde incelemeler yaptı. Tüm ayrıntıları değerlendirdi. Ardından Kaymakam beyin de katılımıyla yine aynı kişilerle Kaymakamlık toplantı salonunda geniş bir değerlendirme toplantısı yapıldı.
Toplantı sırasında İlçe Tarım ve Orman Müdürü sıfatıyla ben, arazi yapısı, tarım çeşitliliği, sulama kanalları, ürün verimliliği de dahil olmak üzere sebze meyve ağaç yapısı hakkında geniş kapsamlı bir brifing verdim. Ayrıca arazi yapısının belgelerini gelen heyete incelemesi için sundum.

‘KİMSE ENDİŞELENMESİN, GÖNÜLLERİ RAHAT OLSUN’

Görüyorum ki Kargı halkının çoğunluğu bu projenin yapılmasını istiyor. Çiftçi Malları Koruma Başkanımız da halktan imzaları topluyor. Ben bu projenin yapılacağına yürekten inanıyorum. Elbette halkımızın bazı soruları, kaygıları var. Ancak hiç endişelenmesinler, gönülleri rahat olsun. Devletimiz pek çok yerde arazi toplulaştırmasını başarıyla yaptı. Yapılan yerlerde halk çok memnun kaldı. Çünkü üretim artıyor, kazanç artıyor, ekilmeyen arazi, boş tarla kalmıyor, su kanalları, yollar yapıldığı için tarım yapmak çok kolaylaşıyor. Vatandaş ister tarlasını ekiyor, isterse kiraya verip gelir elde ediyor.

‘ANALİZLER YAPILARAK HERKESE HAKKI TESLİM EDİLİYOR’

Vatandaşlar ağaç konusunda kaygılı. Eğer üretici diyelim ki bir tarlaya sırf meyve ağaçları diktiyse projede o tarlaya hiç dokunulmuyor. Tarla sabit kalıyor. Diğer bir konu da bütün tarlaların eşit olmadığı. Haklılar ancak onun da çözümü var. Toprak analizleri yapılıyor, üstelik değişik aylarda numuneler alınıyor ardından her tarlaya bir puan veriliyor. Yani ak toprakla kara toprak eşit tutulmuyor tabii.

‘UZMANLAR KARGI’YA GELEREK HALKIN SORULARINI CEVAPLAYACAK’

Son olarak şunu söyleyeyim. Konuyla ilgili ilerleyen zamanlarda halkımızı davet edeceğimiz bilgilendirme toplantısı yapacağız. Akademisyenler, konunun uzmanı mühendisler Kargı'ya gelip tarla sahiplerinin sorularını cevaplayacak. Devletimiz arazilerin verimli kullanılmasını amaçlıyor. Türkiye'nin pek çok yerinde arazide toplulaştırma yaptı. Kargı da bunlardan biri olacaktır. Bu yapıldığında Kargı kazanacak. Toprak sahibi olsun olmasın herkes kazanacak. İnşallah hep birlikte, devletimizin işe el atmasıyla başaracağız’’

PEKİ ARAZİ REFORMUNA KARGI HALKI NE DİYOR?

Haftalardır arazi toplulaştırması ilçemizde konuşuluyor. Peki, bu konuya Kargı halkı ne diyor. "arazi toplulaştırmasını çiftçilerimize, toprak sahiplerine sorduk.


Mustafa Aktepe: ‘’Araziler birleştirilsin, tarım modernleşsin, herkesin yolu olsun, su kanalı olsun. Bundan daha güzel ne olsun? Ağaç arasında 10 dönüm yerim var, bunlar yapılırsa tarlalarımız da değerlenir, üretim de çok kolay olur. Ayrıca ürünlerimizin bereketi artar’’


Ahmet Yazıcı: ‘’Ortalıca'da arazi toplulaştırması yapıldı, çok güzel oldu, ben gittim gördüm. Arazide harap yer kalmaz. Tarlaları bükler, çalılar, sarmaşıklar kapladı. Kargaların, sincapların diktiği cevizler her yıl bir iki adamı sakatlıyor, bazen felç bile bırakıyor. Şimdiki ceviz ağaçlarının hiçbir getirisi yok, ağaçlar bodur olmalı, kolayca hasat edilmeli. Böyle giderse ceviz silkecek adam bile bulunmayacak. Zaten apartman gibi yüksek cevizin üst kısımlarından ceviz alınmıyor, ceviz düşecek de vatandaş tarlaya gittikçe altından toplayacak. Başka yerlerde öyle değil. Biz hangi çağda yaşıyoruz. Ben Kargı İlçe Tarım Müdürlüğünde tam 40 yıl çalıştım. Eskiden boş tarla yoktu, şimdiki haline çok üzülüyorum’’


Mehmet Akil: ‘’Arazinin toplulaştırılması halkımızın yararına. Bundan kimsenin şüphesi yok. Ama bununla kim uğraşır, bunu kim yapar bilemiyorum. Ah keşke yapılsa. Kargı'mızın kaderi değişir. Bizim ağaç arasında hisseli 100 dönüm yerimiz var. Böyle bizimki gibi pek çok kişinin de hisseli yeri var. Hiç olmazsa bu toplulaştırmayla birlikte tarlalar paylaştırılır herkesin tapusu olur. Herkes tarlasını ister eker, ister ekecek birine kiralar. Böyle hiçbir getirisi yok kimseye. Ben kesinlikle destekliyorum. Sözü geçen Kargılı bir ağabeyimizin bu işle ilgilendiğini duyuyorum. Sağ olsun. İnşallah olur. Devletimiz isterse bence bu iş olur’’


Şükrü Kızılırmak: ‘’Bizim 900 dönüm ırmağın öte yakasında çeltik tarlamız var hisseli tabii. Ağaç arasında yerimiz yok ama bence hem ağaç arasında hem çeltik tarlalarında bu yapılmalı. Vatandaş bundan kazançlı çıkar. Eğer yapılırsa tarlalar tertemiz çıkar hem de kıymetlenir’’


Ali Tolga: ‘’Geç bile kalındı. Şu ana kadar yapılması gerekiyordu. Ben tarlama geçen yıl kavun karpuz ektim. Domuzlar tarlada kavun karpuz koymadı. Tarlalar domuz yatağı oldu. Çünkü her yeri bük, çalı bastı. Geçen hafta eşimle Tosya'nın pazarına gittik. Adamlar ne güzel sebze meyve yetiştirmişler. Bizim tarlalarımızda daha lezzetlisi daha güzeli olur. Memlekete yazık oluyor, tarlalara devletimizin el atması şart. Vatandaş bu işin altından kalkamaz. Başka yerlerden bizim neyimiz eksik? Tarlalar düzene girsin, her yer ekilsin. İnsanlar eksin, biçsin parasını kazansın’’


Mustafa Büyükeke: ‘’Benim dört yerde tarlam var. Keşke bunların hepsi bir yerde olsa. Hele bir tarlam var ki yolu yok, ürünü bakraçlarla taşıyorum. Herkes benim gibi katlanmaz sırtında yük taşımaya. Onun için yolu olmayan yerlere vatandaş bir şey ekmek istemiyor. Duyduğuma göre eğer vatandaş tarlasını meyvelik yaptıysa toplulaştırma yapılırken oraya dokunulmuyormuş. Bu da güzel bir şey.”

Turan Ozan Acar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.