Kargı Toplum Sağlığı Merkezi, Yaşlılara Saygı Haftası etkinlikleri kapsamında bazı eğitim programları düzenledi.
18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan "Yaşlılara Saygı Haftası” kapsamında bir açıklama yapan Kargı Toplum Sağlığı Merkezi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Kronik Durumlar Birimi, yaşlılıkta güvenli çevreye dikkati çekti.
Toplum Sağlığı Merkezi yetkilileri, “Yaşlılık nedir? Yaşlılık dönemi düşme ve ev kazalarının nedenleri. Kazaları önlemek için alınması gereken önlemler. Yaşlılık dönemi hastalıkları ve bu hastalıklarla baş edebilme yolları. Yaşlılıkta beslenme. Yaşlılık döneminde ağız bakımı. Yaşlılık dönemine uygun egzersizler. Yaşlılık döneminde düzenli ve yeterli uykunun önemi. Boş zamanın pozitif yönde değerlendirmenin beden ve ruh sağlığına olumlu etkileri” konularında halkı bilgilendirdi.
Yapılan açıklamada konuyla ilgili şu bilgiler verildi:
NÜFUS DAĞILIMINDA YAŞLI NÜFUS ORANI
"Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde doğum oranlarının düşmesi ve teknolojik gelişmelerin sağlık hizmetlerinde etkili kullanımı, bilinçli beslenme ve hareketli yaşam, ortalama yaşam beklentisinin uzamasına ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payının artmasına olanak sağlamıştır.
Nüfus projeksiyonlarına göre, önümüzdeki yıllarda dünya nüfus yapısında hızlı değişimler olacağı, nüfus ve yaş yapısındaki en önemli değişimin çocuk-yaşlı dengesinde gerçekleşeceği ve 2050 yılında tarihte ilk kez yaşlı sayısının, çocuk sayısına ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) projeksiyonlarına göre, 2012 yılında 65 yaş ve üzerindeki nüfus 5,7 milyon iken, 2023 yılında 8,6 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bir diğer ifadeyle, 2023 yılında her 10 kişiden 1’inin 65 yaşının üstünde olacağı tahmin edilmektedir.
NEDEN GÜVENLİ ÇEVRE?
Güvenli ve sağlıklı çevre önlemleri, yaşlılık döneminde düşmelerin önlenmesinde en önemli faktördür. Düşme yaşlılar arasında görülen en sık yaralanma nedenidir. Yaşlı bireyler arasında başta kalça olmak üzere çeşitli kemik kırıklarıyla sonuçlanan düşmeler, hareketsizliği artıran ve yatağa bağımlılığa neden olan bir faktördür. Düşmelerin, yaşlılarda bağımsızlık ve güven kaybına neden olabileceği de bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda, düşme nedenli kırıkların neredeyse tamamının ev içerisinde gerçekleştiği ve düşmelerin en fazla merdiven, sandalye, paspas ve yer döşemesinin uygunsuz olması nedeniyle gerçekleştiği tespit edilmiştir.
Yaşlılarımızın yaşadığı ortamları güvenli hale getirmek için alınacak küçük önlemler arasında;
Kaymayan paspas veya yer döşemesi seçimi, tutamaklı merdiven, görme derinliğinde algılama bozukluğuna yol açmayacak desenli halı-kilim kullanımı, yeterince aydınlatılmış yaşam alanları, acil durumlar için; rakamları kolayca seçilebilen telefonlar ve kolayca görülebilecek büyüklükte yazılı acil telefon numaraları sayılabilir."
İbrahim Efe