‘Arazi toplulaştırması Kargı için zorunluluk’
banner110

Kargılı Harita Mühendisi Yunus Duyar'a Kastamonu Devlet Su İşlerinde konuk olduk. Yaklaşık üç saat boyunca Kargı tarımının geleceğini, neler yapılması gerektiğini konuştuk. Yunus Bey dürüst, yetkin, çalışkan bir Kargılı. Devlet Su İşleri'nin Devrekani'de gerçekleştirdiği büyük çaplı arazi toplulaştırmasında görev almış, bu konuda deneyimli kendisi. Anlattıkları bizim için ufuk açıcı oldu. Kendisine teşekkür ediyoruz. Sohbetimizde anlattıklarını kısa kısa gazetemizin okurlarıyla paylaşmak istedik.

‘TOPLULAŞTIRMA TARLANIN DEĞERİNİ EN AZ 5 KAT ARTTIRIYOR’

Sözlerine "Ben Kargı'yı çok seviyorum’’ diyerek başlıyor Kargılı Harita Mühendisi Yunus Duyar ve şöyle sürdürüyor, ‘’Memleketim için ne görev verilirse yaparım, bütün bilgimi, deneyimimi seve seve paylaşırım. Kargı'da yapılan tarım beni çok üzüyor çünkü olması gerekenin çok gerisindeyiz.
Türkiye'nin pek çok yerinde modern tarım yapılıyor, bizdeki arazi yapısı, üreticilerimizin tarım konusundaki bilinçsizliği hem onların az kazanmasına hem de tarlalarımızın boş kalmasına neden oluyor. Oysa atılacak adımlarla Kargı'da tarım reformu gerçekleşebilir. Tabii bunu öncelikle Kargılılar istemeli. Toprak sahipleri isterse Devlet Su İşleri bu işe el atar. Biz el atınca tarlalardaki verim artıyor, dolayısıyla tarlanın değeri de en az beş katına çıkıyor.

‘TOPLULAŞTIRMA SONRASI 10 DÖNÜMDEN ALINAN VERİM 1 DÖNÜMDEN ALINIYOR’

Bakın arazide 28 metrekarelik tarla var. Bırakın onu 280 metrekare de olsa iyi tarım yapılmaz. Küçük küçük alanlarda traktör zor çalışır, mazot gideri, işçilik gideri artar. Biz en son Devrekani'de toplulaştırma yaptık, şimdi on dönümden aldığını bir dönümden alıyor. Ayrıca tarla sahipleri illa ekecek diye bir şey yok, toplulaştırmadan sonra tarlayı ekmek isteyen insan çoğalıyor ve onlara tarla sahipleri kiralıyor. Bugün Kargı'da tarlayı bedava verseniz eken yok.

‘BOŞ DURAN TARLANIZIN DÖNÜMÜNDEN YILDA 30 BİN LİRA KAZANABİLİRSİNİZ’

Şimdi Kargı’da ağaç arasında tarlanın dönümü 60 bin lira diyelim, tarım reformundan sonra bu değer 300 bin liraya çıkar. Neden mi? Kargı'mız verimli, yılda iki kez ürün almaya müsait. Dönümden en az 25-30 bin lira gelir elde edebilirsiniz. Yılda 30 bin kazandıran bir dönüm tarlanın değeri şimdiki gibi 60 bin lira mı olur? En az 300 bin lira olur. Arazi toplulaştırmasının olduğu, modern tarımın yapıldığı yerlerdeki fiyatlara bakın.

‘ÖNCELİKLE KOMİSYON KURULMALI’

Bence toplulaştırmanın gerçekleşmesi için şöyle bir yol izlenmeli. Öncelikle bir komisyon kurulmalı. Komisyonda Kargı İlçe Tarım Müdürü, çiftçi temsilcileri, Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı, Kargı'daki ziraat mühendisleri, Kargı'nın sevip saydığı birkaç isim de olmalı. Sonra toplanan imzalarla gerekli yerlere başvuru yapılır ve süreç başlar.
Tabii halkımızın kaygıları, korkuları olabilir. Onların sorularını da ben de yanıtlarım, bu konudaki uzman akademisyenlerimiz de yanıtlar. Korkarak tarımı, üretimi, Kargı ekonomisini ileri götüremeyiz. Bu kesin. Ayrıca küçük yerlerde dedikodu çok olur. Dedikoduyu kesmenin yolu da doğru bilgiyi halkımıza ulaştırmaktan geçer. Bilgilendirme yapılmalı toplulaştırmayla ilgili. Devlet Su İşleri köklü bir kurum. Kurumumuz ülkemizin pek çok yerinde toplulaştırmayı yapmış. Kargı'da da çok güzel, başarılı bir reform yapar. Yeter ki halk istesin" dedi.
Yunus Duyar kardeşimize bize zaman ayırdığı için çok teşekkür ediyoruz. Kargı Gazetesi olarak Kargı'nın çıkarları için, halkımızın gelirlerinin artması, Kargı'da ekonominin canlanması için her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz.

Turan Ozan Acar

Anahtar Kelimeler:
KargiArazi Toplulaştırma
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.