Tren ve havaalanı için çalışmalar başladı
banner110

2021 yılı Merkezi Bütçe Kanunu Teklifinin bugün yapılan 7. turunda Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına TBMM'de söz alan Milletvekili Kaya, Meteoroloji Genel Müdürlüğü bütçesinin hayırlara vesile olmasını temenni etti.

ÇORUM ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Çorum'un tarım ve hayvancılıkta önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Kaya, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın Çorum'a yapmış olduğu yatırımları anlatarak devam etmek istiyorum. Çorum, tarım ve hayvancılık alanında ülkemizde önemli bir yere sahip olduğu kadar, aynı zamanda bir sanayi ve üretim kentidir. Şehrimiz, makine, tuğla, döküm, altın, kiremit ve yumurta üretiminde birçok fabrika ve tesisle üretime ve istihdama katkı sağlamaktadır" diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

ÇORUM'UN İHRACAT RAKAMI 1,5 MİLYAR DOLAR

Türkiye'deki 3 altın rafinerisinden 1 tanesi Çorum'da bulunmaktadır. Bakıldığında, çevre illerdeki ihracat rakamları 10-15-20 milyon dolar iken Çorum'un 2019 yılı verilerine göre ihracat rakamları 1,5 milyar dolardır, burası çok önemli. Çorum'un 2002 yılındaki ihracat rakamları 29 milyon dolar iken bugün 1,5 milyar dolardır. Çorum sanayisinin daha fazla üretim yapması, istihdam sağlaması için işlediği mamul maddeyi limanlara götürmesi ve işleyeceği ham maddeyi

HIZLI YÜK TRENİ İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATTIK

Çorum'a taşıması, lojistik merkezlerine ulaşması için Çorum için elzem olan hızlı yük treni için çalışmaları başlattık, projelendirme aşaması geçildi; inşallah Çorum'a en yakın yer olan Delice'den Çorum ve Samsun'a kadar olan kısım da ihale edilerek Çorumlu hemşehrilerimizin hizmetine sunulacaktır.

HAVAALANI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Yine, Çorum'a ihracat için gelen iş adamlarının geliş gidişi, Çorumlu iş adamlarının yurt içine ve yurt dışına seyahatleri, üretilen malzemelerin taşınması için Çorum'un ihtiyacı olan havaalanı için de önceki dönem Ulaştırma Bakanımız Çorum ziyaretlerinde yerinde incelemelerde bulunmuş ve çalışmalarını başlatmıştır.

120 BİN DÖNÜM ARAZİYİ SULAYACAK

Biz Çorum'da en önemli üretim kaynağının tarım olduğunu düşünerek sulanabilecek tüm arazilerin sulanması için yüzde 10 olan sulanabilir arazi miktarını bugün yüzde 42'lere çıkardık. İnşallah, şu anlatacağım projeler bittiğinde Çorum'un sulanabilir arazi miktarı yüzde 70-80'lere çıkacak.

Bu kapsamda Alaca ilçemizde Koçhisar Barajı'nı yaptık. Koçhisar Barajı bittiğinde -sulamasıyla beraber- 120 bin dönüm araziyi sulayacak.

İlk etapta 75 bin dönüm araziyi sulayan birinci kısmını tamamladık, kapalı sulama devresiyle hizmete sunduk; Alacalı hemşehrilerimiz ayçiçeğinden patatese, soğana, buğdaya kadar her türlü ürünü üretmekteler.

11 OCAKTA İHALE EDİYORUZ

Tarım Bakanımızdan da -inşallah- Alacalı üreticilerimiz soğan ihracatının devam etmesini beklemekteler.  Yine, Koçhisar Barajı'nın ikinci etabını 11 Ocakta ihale ediyoruz ve bu ihaleyle beraber 45 bin dönüm araziyi sulayacağız. Yine, tımarlı sulama sistemiyle 80 bin dönüm araziyi suluyoruz. İskilip'te Derekargın Barajı'yla büyük bir araziyi suluyoruz.

DUTLUDERE İHALEYE ÇIKIYOR

Osmancık'ta Dutludere sulama ihalesini ihaleye çıkarıyoruz ve Osmancık, Laçin, Dodurga ekonomisine 40 milyon liralık bir katkı sağlayacağız. Bunlarla beraber, Osmancık içme suyu isale hattını 2021 Ocak ayında ihale ediyoruz ve Uğurludağ'da, Dodurga'da, Oğuzlar'da, Kargı'da, diğer ilçelerimizde de birçok içme suyu barajlarımızı ve sulamalarını hizmete sunuyoruz. Sungurlu'muz için çok önemli olan Kırankışla Barajı'nın inşaatına 2021'de başlıyoruz ve Sungurlu ilçemize de buradan içme suyu vereceğiz.

ÇORUM İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ KURUYORUZ

Bunlarla beraber, Çorum'da tarım ve hayvancılığı geliştiriyoruz ve tarım hayvancılık alanında Çorum'u bir merkez yapıyoruz, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimizin de öncülüğünde Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği kuruyoruz.

PİRİNÇ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ MESAFELER ALIYORUZ

Yine, pirince ismini veren Osmancık ilçemizde pirinç üretiminde önemli mesafeler alıyoruz. Çorum ilimiz tarım ürünlerinin sıralamasında da Türkiye'de söz sahibidir ve "tritikale" dediğimiz ürünün üretiminde Çorum ilimiz 1'inci sıradadır, soğan üretiminde 3'üncü sırada, yeşil mercimek üretiminde de 4'üncü sıradadır. İnşallah, Hükümetimizin verdiği katkılarla bu üretimler devam edecektir ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın Çorum'a desteklemelerle bugüne kadar verdiği yatırım 328 milyon liradır.

Ben bu vesileyle, bu hizmetlerin Çorum'umuza gelmesinde emeği geçen başta Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Tarım ve Orman Bakanımıza, DSİ Genel Müdürümüze, Tarım ve Orman Bakan Yardımcılarımıza ve diğer genel müdürlerimize teşekkür ediyor, aziz milletimizi ve Meclisimizi saygıyla selamlıyorum."

Ceren Bilan Topal

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.