Son aylarda ülkemizin gündem maddelerinin biri şeker fabrikalarının özelleştirilmesi. Ülke genelindeki 14 şeker fabrikası özelleştirilecek. Bu fabrikaların biri de ilimizin yani Çorum'umuzun şeker fabrikası.

Bu özelleştirme kararına diğer şeker fabrikalarında olduğu gibi Çorum'da da tepkiler ve eylemler oluştu. Özellikle ana muhalefet partimizin idarecileri ve fabrika çalışanları olayı köpürtüp tepkilerini dile getirmeye çalıştılar. Haklı veya haksız olduklarını zaman ortaya çıkaracaktır.

Şeker denince akla ilk gelen pancar. Oysa ki; şekerin dünya genelinde ana maddesini şeker kamışı oluşturmakta. Şeker kamışı pancara oranla düşük maliyetli ve yüksek karlı hammadde olarak göze çarpmaktadır. Üretilen şekerin %70'i kamıştan, %25'i pancardan, %5'i de NBŞ'den elde edilmektedir.

Ülke olarak yılda 2.3 milyon ton şeker üretip 2.7 milyon ton şeker tüketmekteyiz. 33 tanesinin 25'i devlet tarafından işletilen şeker fabrikalarının ekseninde 500 bin kişi sektörden geçimini sağlamaktadır.

Özel sektör tarafından işletilen fabrikaların bir tanesi de Konya Şeker Fabrikası. Yani bir çoğumuzun hafızasında yeri olan TORKU.

Konya Şeker, TORKU olduktan sonra Konya ve ilçelerine ve de insanlarına her alanda büyük katkılar sağladı. Sporda, eğitimde, sağlıkta vs bir çok alanda gerek sponsorluk, gerekse bizzat işletmecilik üstlenerek halka faydalı işler yaptı ve yapmaya devam ediyor.

Çorum Şeker, Torku olabilir mi?
Fabrika özelleştirmeleri çıkar amaçlı değil de gerçek işletmecilik olarak düşünülürse ileriye yönelik bulunduğu ile katkı yapacaktır bu özelleştirilecek fabrikalar.

Torku'nun Konya ve ilçelerine yayıldığı gibi Çorum Şeker de il merkezi ve ilçelere yayılabilir. Çorum Şeker'in bünyesinde Kargı tesisleri, Osmancık Tesisleri, Alaca Tesisleri ve diğer ilçelere yayılan tesisleri ileriki yıllarda görmek şuan hayal olsa da mümkün olabilir.

Özelleştirme sonunda fabrikalar pancar üretimine ve üreticisine zarar vermeden, insan sağlığına uygun olmayan düşük maliyetli üretime yönelmezlerse ve mevcut işçi kadrosunu koruyup yollarına devam ederlerse devlet tarafından yönetildiği zamana göre fabrikalar şaha kalkabilir.

Amaç dışı bir özelleştirme olur da, arazi parselleme, teşvik ve ekonomik açıdan bir özelleştirme kurnazlığı illere ve insanlarına büyük zararlar verebilir ve kapanması mümkün olmayan yaralar açabilir.

İlimiz Çorum'da şeker fabrikası özelleşecekse Torku Şeker Fabrikası gibi bir konuma gelmesi dileğiyle...

Saygı ve sevgiyle kalın...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.