Kategoriler

KARGI GAZETESİ

Kargı’da köklerini arayanlar için bu çalışma eşsiz bir rehber niteliğinde…

Kargılı Ahmet Alidedeoğlu, Çorum’un Kargı ilçesi ve köylerindeki sülalelerin soyağacıyla ilgili önemli bir çalışma gerçekleştirdi.

(ÖZEL HABER-TURAN OZAN ACAR)

184 yıl önce, 1840’lı yıllara ait soy kütüğü üzerinde yapılan bu araştırma, Kargı ve çevresindeki köy imamları ile muhtarların kaydettiği isimleri içeriyor.  Alidedeoğlu’nun yaptığı ön çalışma, 1750-1850 yılları arasında yaşamış kişilerin soy bilgilerini gözler önüne seriyor. Ahmet Alidedeoğlu, “Kargı kazası 1840 yılı soykütüğü-1865 numaralı Osmanlı arşivi nüfus defteri” şeklinde bir kitap hazırladı.

1840 YILINA AİT SOY KÜTÜĞÜ ARAŞTIRMASININ DETAYLARI

Ahmet Alidedeoğlu'nun çalışması, modern teknolojiler ve e-devlet soy döküm sisteminden önce, köy imamları ve muhtarlar tarafından tutulan kayıtlar üzerine odaklanıyor. Bu kayıtlar, 1750-1850 yılları arasında Kargı ve çevresinde yaşamış insanların soy bilgilerini içeriyor. Alidedeoğlu, özellikle dede adları üzerinden bir soy dökümü öncesi değerlendirme yaparak, bölgenin tarihine ışık tutuyor.

KARGI’NIN TARİHİNDE SOY KÜTÜĞÜNÜN ÖNEMİ

Kargı ilçesinin tarihine dair bu çalışma, yerel halkın kökenleriyle ilgili önemli bilgiler sunuyor. 1840 yılına dayanan bu kayıtlar, köylerin nüfus yapısı, aile bağları ve sosyal yapısıyla ilgili değerli bir kaynak. Alidedeoğlu’nun çalışması, gelecekte yapılacak soy kütüğü araştırmaları için sağlam bir temel oluşturuyor.

ALİDEDEOĞLU’NUN ÇALIŞMASININ GELECEKTEKİ KATKILARI

Bu araştırma, yalnızca Kargı ilçesi için değil, Türkiye’de soy kütüğü üzerine yapılan çalışmalar için de önemli bir adım niteliği taşıyor. 1840 yılına ait bu kayıtların incelenmesi, hem tarih meraklılarına hem de yerel tarih araştırmacılarına ışık tutacak.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Yaşam
6 Kez Görüntülendi.
Aynur ve Mustafa Can Cunedioğlu çiftinin nikahını Başkan Dereli kıydı
Güncel
7 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Akman, öğretmenlerle buluştu
Eğitim
26 Kez Görüntülendi.
Kargı İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Peker'den okullara “Öğretmenler Günü” ziyareti
Flaş Haber
44 Kez Görüntülendi.
Elektrikle balık avına suçüstü: Malzemelere el konuldu, balıklar geri salındı
Eğitim
50 Kez Görüntülendi.
Murat Peker:  “Öğretmenlik bir harfin kırk yıllık ağırlığını taşımaktır”
Eğitim
67 Kez Görüntülendi.
24 Kasım Öğretmenler Günü'nde Kargı'da anma programı düzenlendi
Eğitim
24 Kez Görüntülendi.
Cumhuriyet Yatılı Bölge Ortaokulu'nda DYK denetimi yapıldı
Güncel
39 Kez Görüntülendi.
Kargı'da Öğretmenler Günü törenle kutlandı
Güncel
45 Kez Görüntülendi.
Kargı Belediyesi'nden Öğretmenler Günü’ne Özel Kutlama programı
Eğitim
18 Kez Görüntülendi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Peker, 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutladı