Kategoriler

KARGI GAZETESİ

Hayvancılık sektöründe yaşanan güncel sorunlar değerlendirildi

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin teknik ve idari konularının yanı sıra hayvancılık sektöründe yaşanan güncel sorunların değerlendirildiği İl Birlik Başkanları Toplantısı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Çorum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya da toplantıda hazır bulundu. 

Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Rehberlik ve Teftiş Başkanı Recep Semiz, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Koçak, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Bekir Engürülü, Islah Daire Başkanı Adem Bölükbaşı, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Bakanlık Bürokratları, Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Genel Başkan Yardımcısı Yunus Baydar, Muhasip Üye Metin Yaraşcı, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Şimşek, Cemil Gülfen, Talat Çetiner, Bülent Ozan, Denetleme Kurulu Üyeleri Hasan Ahmet Kırlıoğlu, Mehmet Sedat Güngör, Ergül Günaydın, İl Birlik Başkanları ve Sorumlu Müdürleri katıldı.


Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan konuşmasında, hayvan başına yıllık süt üretiminin yükseltilmesinde birliklerin emeğinin çok olduğunu anlattı. Yetiştiricilere üniversitelerle işbirliği halinde eğitim verilmeye devam edildiğini vurgulayan Özcan, bu kapsamda tüm köylere ulaştıklarını söyledi.


Özcan, “Ülke olarak; Ekonomik, siyasi, askeri her alanda nasıl mücadele verdiysek üretmek için bugün de mücadelemiz artarak devam edecektir. Özellikle sektörel anlamda üzerimize düşeni yapmaya biz hazırız. Bizler de bu mücadeleye üreterek destek veriyoruz.” dedi.
Özcan, süt fiyatlarında belli kuralların olması gerektiğini belirterek, üretici ve sanayiciyi üzmeyecek tek tip bir "süt sözleşmesine" ihtiyaç olduğunu belirtti. Özcan, Birliklerle yetiştiricilerin maddi bir ilişkiye girmemesi için de düzenleme talep etti.


Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, yatırım ve desteklemelerle damızlık düve ithalatını en düşük seviyelere indireceklerini, daha kaliteli ve verimli üretim yapmak için hep birlikte çalışacağını söyledi.
Kirişci, ayrıca ıslah çalışmalarında büyükbaşta verimliliği artırmayı hedeflediklerine işaret ederek Birliklerin, hayvan ıslahı konusunda Bakanlığın en önemli paydaşı ve yol arkadaşı olduğunu anlattı.
Islah konusunda yapılan çalışmalara ivme kazandırmak için verilen desteklerin kapsamının genişletildiğini anımsatan Kirişci, "Hayvan ıslahında kayıtlılık, doğru, güvenilir ve kullanılabilir verilerin oluşturulması son derece önemli. Bu konu Birliklerimizin en temel ilkesi olmalıdır. Toplanan bu veriler gelecek nesillerin ebeveynlerinin belirlenmesi ve ülke hayvancılığının gelişimine katkı sağlaması açısından hayati önem taşır. Sizlerin bu konuya oldukça önem verdiğinizi biliyorum ama daha fazla dikkat ve gayret göstermenizi istiyorum." ifadesini kullandı.


Kirişci, Genomik Seleksiyon Projesi kapsamında izinli üretim merkezlerinde bulunan Siyah Alaca (Holsteın) ırkı boğaların testine başlandığına işaret ederek, Simental ırkında da Genomik Seleksiyon çalışmalarını başlattıklarını vurguladı.

"Damızlık düve ithalatını en düşük seviyelere indireceğiz"
Damızlık düve alım desteği kapsamında, yurt içinde doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilen düveler için yüzde 50, diğer tedarik merkezlerinden temin edilen düvelere ise yüzde 40 hibe desteği sağlandığını hatırlatan Kirişci, "Buna ilave olarak destekleme miktarı gebe düveler için yüzde 100 arttırılarak 40 bin liraya, boş düveler için yüzde 108 artırılarak 25 bin liraya yükseltilmiştir. Tüm bu yatırım ve desteklemelerle damızlık düve ithalatını en düşük seviyelere indireceğiz. Burada da en büyük görev Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerine düşmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Kirişci, "Hayvancılığın geliştirilmesi ve ıslaha yönelik faaliyetlerin desteklenmesi adına ülkemizde damızlık boğa yetiştirilmesine desteklerimizi artırdık. Yerli üretim sperma kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Döl Kontrolü Desteği kapsamında hayvan başına 50 TL olan desteği 100 TL’ye yükselttik. Hayvancılık işletmelerinin damızlık ihtiyacının karşılanması hususunda yerli kaynakların kullanılması bizim açımızdan önemli bir husustur. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerimizin yerli damızlık hayvan yetiştirilmesi ve tedariki konusunda aktif olması, yetiştiricilerimizin talepleri noktasında kuruluş amaçlarına uygun duruş ve hizmet üretmeleri hepimiz için önemli bir yaklaşım olacaktır." dedi.
Verimli geçen programın ardından İl Birlik Başkanları bir araya gelerek illerindeki üreticilerin sorunları üzerine istişare toplantısı gerçekleştirildi. İl Birlik Başkanları Toplantısına katılan başta Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci nezdinde Bakanlık yetkilileri, İl Birlik Başkanları, Sorumlu Müdürleri ve tüm katılımcılara teşekkür edildi. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
20 Kez Görüntülendi.
ÇORDEF Yönetimi yeniden belirlendi: Yeni isimler ve görev dağılımı
Güncel
71 Kez Görüntülendi.
Aksu Göleti Projesinin durumu masaya yatırıldı
Eğitim
110 Kez Görüntülendi.
KARGI’YA EĞİTİM ALANINDA 2 DEVLET YATIRIMI GELİYOR
Eğitim
72 Kez Görüntülendi.
Kargı, okuma oranıyla Türkiye’ye örnek oluyor
Güncel
40 Kez Görüntülendi.
Dereköy’den Kargı manzarası göz kamaştırıyor
Güncel
103 Kez Görüntülendi.
Kamu personeli aynı anda kitap okudu
Güncel
17 Kez Görüntülendi.
Orhan Camcı’dan, Ankara Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Karaköse’ye ziyaret
Siyaset
53 Kez Görüntülendi.
İYİ Parti Kargı İlçe Teşkilatı, Türklük Günü Şöleni’ne katılıyor
Yaşam
102 Kez Görüntülendi.
Bülbül ve Kodal Ailelerinin Mutlu Günü: İrem ile Kenan hayatlarını birleştirdi
Sağlık
95 Kez Görüntülendi.
Sağlık alanında bir müjde daha: Kargı’ya Çocuk Doktoru kadrosu açıldı