Kategoriler

KARGI GAZETESİ

Erken teşhis hayat kurtarır

Kargı Toplum Sağlığı Merkezi'nden Dünya Kanser Günü münasebeti ile bir açıklama yapılarak, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu ve erken teşhisin hayat kurtardığı dile getirildi.

Kargı Toplum Sağlığı Merkezi'nde Dünya Kanser Günü sebebi ile yapılan programlar kapsamında kanserler ve diğer kanserler hakkında (Rahim ağzı kanserinde HPV-DNA smear testi, meme kanserinde mamografi çekimi, kolon kanserinde gaitada gizli kan testi), prostat kanseri, akciğer kanseri, bilinçlendirme ve farkındalık etkinlikleri düzenlendi.

Bu faaliyetlerde Sahada/toplumda erken teşhis hayat kurtarır bilinci aşılanarak, yürütülen “Kanserde Erken Teşhis” programı vurgulandı.

Konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:

"Dünya Kanser Günü, her yıl 4 Şubat günü; kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır.

KANSER ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR;

Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesiyle kanserlerin 1/3’den fazlasının gelişimi engellenebilir.

Kanserin önlenmesi hususunda; alkolden ve tütün mamullerinden uzak durmak, sağlıklı beslenmek (yeterli miktarda meyve ve sebze ile lifli gıda tüketimi), ideal vücut ağırlığını korumak ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak (her gün 30-40 dk yürüyüş) oldukça önemlidir.Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Bütün kanserler erken belirti vermemektedir. Yine de şüpheli belirtiler olduğu takdirde doktora başvurulması erken teşhis olasılığını arttırmakta, bu da tedavi sürecini ve sonrasını olumlu etkilemektedir. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır.

Bireyler kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmaya, olağan dışı bir değişikliğin fark edilmesi adına teşvik edilmeli ve erken teşhisin değeri hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır.

Yapılan ve yapılacak olan halk ve hizmet içi eğitimlerde kanser ile ilgili efsaneler, yanlış bilgilendirmelere yönelik doğru bilginin sunulmasına, konunun uzmanı olan kişiler aracılığıyla halkın bilgi düzeyinin yükseltilmesine, sağlık personelinin de farkındalığının arttırılmasına özen gösterilmiştir."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Sağlık
13 Kez Görüntülendi.
Fıtıkların çeşitleri neler? En sık hangileri görülüyor?
Siyaset
31 Kez Görüntülendi.
Milletvekili Tahtasız, Dereli ve Dümenci’yi mecliste ağırladı
Güncel
10 Kez Görüntülendi.
Dereli: 1 Mayıs dayanışmanın, mücadelenin, kardeşliğin günüdür
Güncel
139 Kez Görüntülendi.
Kargı’nın köylerinde yağmur duasına çıkıldı
Sağlık
21 Kez Görüntülendi.
Gökhan Bilgili: ‘Hasta-çalışan ilişkisinde en önemli etken doğru iletişim kurulması’
Güncel
45 Kez Görüntülendi.
“Bu Sahne Aynı Biz”sahnelendi
Güncel
74 Kez Görüntülendi.
Kargı Belediyesi tabelasını yeniledi: T.C. ibaresi eklendi
Güncel
73 Kez Görüntülendi.
Ekrem Keçeli’den dev sanayi iş yerleri projesi
Güncel
75 Kez Görüntülendi.
Kargı Kaymakamı Taha Soydaş’a veda
Güncel
24 Kez Görüntülendi.
Kargı Köylere Hizmet Götürme Birliği meclis üyeleri seçildi