Kategoriler

KARGI GAZETESİ

Kargı'yı ceviz büyüklüğünde dolu vurdu

Çorum'un Kargı ilçesine bağlı Yeşilköy Köyü, beklenmedik ve şiddetli bir doğal afetle sarsıldı. Öğleden sonra aniden bastıran ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı, bölgedeki ekili tarım arazilerinde büyük ve yıkıcı bir hasara neden oldu. Köylülerin aylardır gözü gibi baktığı, umut bağladığı ürünler, dakikalar içinde yağan dolunun acımasız darbeleriyle neredeyse tamamen yok olma noktasına geldi.

Çorum’un Kargı ilçesine bağlı Yeşilköy Köyü, 2025’in en yıkıcı doğal afetlerinden biriyle sarsıldı. Aniden bastıran dolu yağışı, ceviz büyüklüğünde tanelerle köylülerin ekili arazilerine büyük zarar verdi. Dakikalar içinde gerçekleşen felaket, bu yılki mahsul beklentilerini yerle bir etti. Özellikle hububat, sebze ve yem bitkilerinin bulunduğu tarlalarda ciddi kayıplar yaşandı. Yerel üreticiye büyük darbe vuran bu afet, kırsalda geçimini tarımla sağlayan ailelerin yıl boyunca süren emeğini neredeyse boşa çıkardı.

CHP'li Tahtasız’dan çağrı: “Destek mekanizmaları devreye alınmalı”

Dolu felaketinin hemen ardından bir açıklama yapan CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, sosyal medya hesabı üzerinden çiftçilerin yanında olduğunu belirtti. Tahtasız, yetkililere seslenerek zarar tespit çalışmalarının ivedilikle başlatılması gerektiğini vurguladı. “Yetkililerin sahada incelemeler yaparak zararın boyutunu belirlemesi, çiftçimizin mağduriyetini gidermesi ve gerekli destek mekanizmalarını hızla devreye alması büyük önem taşımaktadır” diyen Tahtasız, tüm mağdur vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Tarımda iklim kaynaklı riskler artıyor

Küresel iklim krizinin etkileri, Çorum gibi tarımsal üretime dayalı bölgelerde her geçen yıl daha sert hissediliyor. Özellikle ani dolu yağışları, tarım sigortası olmayan çiftçileri doğrudan ekonomik çöküşle karşı karşıya bırakıyor. Kargı’daki son olay da bu durumun somut bir örneği oldu. Uzmanlar, yaşanan bu tür doğa olaylarının gelecekte daha sık görüleceğine dikkat çekiyor ve hem üreticilerin hem de ilgili kurumların buna hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor.

Gözler Tarım ve Orman Bakanlığı’nda

Felaket sonrası köylüler destek taleplerini dile getirirken, gözler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın atacağı adımlara çevrildi. Daha önce benzer afetlerde zarar gören çiftçilere yönelik yapılan doğrudan gelir desteği, kredi borcu ertelemesi ve TARSİM ödemeleri gibi uygulamaların bu olayda da hızlıca devreye alınması bekleniyor. Yerel yöneticiler ve muhtarlar ise hasar tespit çalışmalarının gecikmemesi adına çağrılarını sürdürüyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Eğitim
19 Kez Görüntülendi.
Öğrencilerden ‘İyilik Kumbarası’ projesi
Eğitim
14 Kez Görüntülendi.
Kargı’da minikler güllaç yapmayı öğrendi
Güncel
25 Kez Görüntülendi.
Kargı Belediye Başkanı Hamit Dereli’den 8 Mart mesajı
Güncel
27 Kez Görüntülendi.
Baharın müjdecisi leylekler Kargı'ya döndü
Güncel
40 Kez Görüntülendi.
Başkan Dereli, İnceçay Köyü’nde düzenlenen iftara katıldı
Güncel
14 Kez Görüntülendi.
Kargı’da Yeşilay farkındalık etkinlikleri
Eğitim
49 Kez Görüntülendi.
Kargılı öğretmenin eseri Kadınlar Günü sergisinde yer aldı
Güncel
50 Kez Görüntülendi.
Kargı’da kadın nüfusu erkeklerden fazla
Güncel
44 Kez Görüntülendi.
CHP heyetinden Hacı Odabaş'a hayırlı olsun ziyareti
Siyaset
46 Kez Görüntülendi.
İlçe Teşkilatı Kavakçayı Köyü’nde iftara katıldı