Kategoriler

KARGI GAZETESİ

SODİMER’den sınıf anneliği açıklaması!

SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan ve SODİMER Başkan Yardımcısı Sabiha Ebcim sınıf anneliği uygulamasına ilişkin birer açıklama yaptı.

SODİMER Başkan Yardımcısı Sabiha Ebcim, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye genelinde birçok okulda fiilen uygulanan “sınıf anneliği” adlı pratiklere ilişkin sert bir uyarıda bulundu. MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 81 ile gönderilen yazıda, sınıf annesi olarak görevlendirilen velilerin derslere müdahalesi, aidat toplama ve ekonomik taleplerde bulunmalarının pedagojik ilkelere aykırı olduğu belirtilerek, bu uygulamanın sonlandırılması istendi.

Ebcim, "Özellikle sınıf annesi olarak görevlendirilen velilerin, diğer velilerden aidat topladığı, ders araç-gereci temini için para talep ettiği ve zaman zaman derslere müdahil olduğuna dair gelen şikâyetler üzerine MEB'in harekete geçtiği bildirildi. Yapılan açıklamada, öğretmen dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin eğitimin niteliğini olumsuz etkilediği ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturduğu vurgulandı. Sınıf annesi, sınıfın düzenini ve işleyişini sağlamak için gönüllü olarak görev yapan bir velidir. Sınıf annesi olarak görev yapan veliler, çocuklara okula uyum sürecinde ve beslenme saati gibi zamanlarda yardımcı oluyorlardı” ifadelerini kullandı.

Ebcim, “Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen ile veliler arasındaki iletişimi güçlendirmek amacıyla gönüllü olarak gerçekleştirilen "sınıf anneliği" uygulamasına son verme kararı aldı. Bu karara göre, sınıf annesi veya benzer adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmeyecek ve ilgili okullar bu konuda uyarılacak.Öğretmen dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin eğitimin niteliğini bozduğu ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturduğu belirtilerek Milli Eğitim Bakanlığı “sınıf anneliği” uygulamasını öğrenci eğitimine odaklanma ve eşitlik ilkesini güçlendirme amacıyla kaldırdı” dedi.

“BAKANLIĞIN ALMIŞ OLDUĞU BU KARARI YERİNDE BULUYORUM”

SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan da konu hakkında görüş belirterek, “Hukuki bir alt yapısı olmayan “sınıf anneliği” uygulaması kaldırıldı. Sınıf anneliği denilen şey sınıftaki velilerden nöbetleşe haftada bir ayda bir sınıfın düzenlenmesi, çocuklara yemek yedirmesi, sınıfın ihtiyaçlarının karşılaması şeklinde yapılan bir uygulamaydı. Geçtiğimiz haftalarda bir video ile başlayan bir tartışmayı hep birlikte izledik. Yaşanan bu olaylarla birlikte Bakanlık bu uygulamayı kaldırdı. Okullarda sınıflara girebilecek tek yetkili sınıfın öğretmenidir ve okul yöneticileridir. Çok ilginç bir şekilde bir anda başlayıp ve yayılan bir uygulama oldu sınıf anneliği. Hukuki bir temeli olmayan bu uygulamada birçok problemler gözlemleniyordu. Sınıf annelerinin öğretmenlere hediye alması görevi de büyük eleştiri alan konulardandı. Bakanlığın almış olduğu bu kararı yerinde buluyorum.” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Yaşam
33 Kez Görüntülendi.
Aynur ve Mustafa Can Cunedioğlu çiftinin nikahını Başkan Dereli kıydı
Güncel
18 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Akman, öğretmenlerle buluştu
Eğitim
34 Kez Görüntülendi.
Kargı İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Peker'den okullara “Öğretmenler Günü” ziyareti
Flaş Haber
65 Kez Görüntülendi.
Elektrikle balık avına suçüstü: Malzemelere el konuldu, balıklar geri salındı
Eğitim
50 Kez Görüntülendi.
Murat Peker:  “Öğretmenlik bir harfin kırk yıllık ağırlığını taşımaktır”
Eğitim
70 Kez Görüntülendi.
24 Kasım Öğretmenler Günü'nde Kargı'da anma programı düzenlendi
Eğitim
24 Kez Görüntülendi.
Cumhuriyet Yatılı Bölge Ortaokulu'nda DYK denetimi yapıldı
Güncel
41 Kez Görüntülendi.
Kargı'da Öğretmenler Günü törenle kutlandı
Güncel
46 Kez Görüntülendi.
Kargı Belediyesi'nden Öğretmenler Günü’ne Özel Kutlama programı
Eğitim
18 Kez Görüntülendi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Peker, 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutladı