Kategoriler

KARGI GAZETESİ

Çocuklarda kırma kusurlarına dikkat!

Çorum Özel Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Durmuş, çocuklarda Kırma Kusurları hakkında bilgiler verdi. 

Prof. Dr. Durmuş, "Kırma kusurları,  çoğunlukla çocukluk döneminde başlar. Bunların erkenden teşhis edilmesi önemlidir. Hipermetropi ve astigmatizma görme azlığı, baş ağrısı, derse çalışırken göz yorulması ve bıkkınlık sebebiyle çocuğun başarısını olumsuz etkiler.  Kırma kusuru yüksekse ve geç kalınırsa şaşkınlık, göz tembelliği gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir" diyerek, konu hakkında şu bilgileri paylaştı:
"O zaman daha yoğun ve daha uzun emek harcaması gerekir. Hipermetropi derecesi zamanla azalır, ancak normale dönüp dönemeyeceği bilinemez.
Miyopi genellikle okul çağlarında başlar, zamanla derecesi artar. Miyopinin kaç dereceye kadar ulaşacağı bilinemez.

Basit miyopi 18- 20 yaşlarına kadar artar, 6 derecenin altındadır. Dejemeratif miyopi 20 yaştan sonra da ilerlemeye devam eder. Basit veya dejeneratif miyopi önce küçük derecelerde başlar. Çocuk tahtayı göremediğinden derslerde zorlanır. Dışarıda ise uzağı göremediğinden trafikte tehlike yaşaması mümkündür.
35 yıllık göz hekimi olarak son yılda çocuklarda kırma kusurlarının arttığını gözlemledim. 8-10 yaşındaki çocuklarda 3-4-5 derece miyoplara rastladım. Geçmiş yıllarda böyle değildi. Bunu neye bağlıyorum? Pandemiye bağlıyorum. Geçtiğimiz yaklaşık 2 yılda pandemi sebebi ile yüz yüze eğitim yapılamadı.
Çocuklar uzaktan eğitimde, günde 8-9 saat tablet veya bilgisayar başında ders yaptılar. Kalan zamanlarda da yine tablet veya cep telefonu ile oyunlar oynadılar. Günde 10-12 saati bulanan dijital dünya uğraşısı oldu. Çocukların cep telefonu ve tablet ile oynamasını sınırlamak gerektiğine inanıyorum. Çocuklarımızı bu dönemde göz kontrollerini ihmal etmeyelim, mutlaka uzman hekime götürerek muayenelerini yaptıralım."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Flaş Haber
70 Kez Görüntülendi.
Kargı'da refüje çarpan otomobildeki 5 kişi yaralandı
Eğitim
74 Kez Görüntülendi.
Kargı’dan Osmancık’a eğitim ziyareti
Güncel
63 Kez Görüntülendi.
Nevzat Kuzu: İhalesi onaylanan Kavakçayı Göleti 4 yıldır neden yapılmıyor?
Siyaset
37 Kez Görüntülendi.
Gülhan Demiral: Sağlığa yatırım hayat kalitesini artırmaktadır
Siyaset
39 Kez Görüntülendi.
CHP’den Kargı’daki esnaf temsilcilerine ziyaret
Güncel
29 Kez Görüntülendi.
CHP heyetinden Başkan Dereli'ye ziyaret
Güncel
16 Kez Görüntülendi.
Milletvekili Tahtasız: Kargı’da esnaf krediye ulaşamıyor
Siyaset
43 Kez Görüntülendi.
Anahtar Parti Kargı İlçe Başkanlığı'ndan yönetim kurulu toplantısı
Sağlık
61 Kez Görüntülendi.
Kargı’da sağlık hizmeti güçleniyor: 2 yeni hekim atandı
Flaş Haber
37 Kez Görüntülendi.
Kargı’da çeltik arazileri ihaleyle kiraya verilecek