Kategoriler

KARGI GAZETESİ

AB aşı yaptırmayanlara vize vermeyecek, Türk vatandaşlarına randevu yok

Avrupa'da aşı yaptıranlar avantajlı duruma gelmeye başladı.

Almanya'da aşılananlar için karantina kaldırıldı. Risk bölgesi ilan edilen Türkiye gibi ülkelerden AB'ye gitmek isteyenler, artık sadece aşı yaptırmışsa vize alabilecek.

AB, seyahat kısıtlamalarının kaldırıldığı ülkeler listesini güncelledi

Yurtdışından gelenlere "PCR testi ibrazı zorunluluğu" uygulaması havalimanlarında da başladı

KOVİD-19 AŞISI ZORUNLU TUTULABİLİR Mİ?

Aşı yaptıranların, aşı olmayan ya da olamayanlara göre avantajlı olacağı kuralı uygulamaya girdi. Almanya'da Saksonya- Anhalt Eyaleti, aşı yaptıranların "karantina yükümlülüğüne uymayacağı" hükmünü getirdi. Buna göre aşı yaptırmış kişi, risk bölgesinden gelse bile karantinaya girmek zorunda değil.

TÜRK VATANDAŞINA VİZE RANDEVUSU YOK

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre; Türkiye de AB için risk bölgesi ve vize randevuları durdurulmuş durumda. Vize randevularının yakında sadece aşılananlar için açılması gündeme gelecek gibi görünüyor.

Böylece, yaklaşık 9 aydır durdurulan turist vizesi sadece "aşı şartıyla" verilmeye başlanacak. Alman pasaportu ya da oturumuyla Türkiye'ye gidip gelenlerde de, testin yerini "aşı zorunluluğu" alacak. AB'de, karantinaların kaldırılması için bu tartışılıyor ve AB üyeleri de, kendi vatandaşları için getirilen kısıtlamaları diğer ülkeler için de aynen öngörüyor.

Yani, "AB vatandaşına getirilen kısıtlama, yabancıya zaten kapsıyor" ve Türkiye'den turistik amaçlı AB'ye gitmek isteyenlere vize verilmeye başlanması için "aşı ön şartı" geliyor. Nisan ya da mayıstan sonra ancak aşı yaptırmış olanlar vizeye başvurabilecek.

Türkiye'de henüz aşılama başlamadığı için de, Almanya ya da AB vizesi randevuları ancak kitlesel aşı uygulanmasından sonra mümkün olacak.

AŞI OLAN-OLMAYAN AYRIMI

Avrupa'da her geçen gün aşılanan kişi sayısı artıyor. Moderna aşısına da onay çıkınca nisan ayına kadar neredeyse Avrupa'nın yarısı aşılanmış olacak. Birleşik Krallık’ta BioNTech, Moderna ve AstraZeneca aşıları yapılıyor. Bu gelişmeler olurken çeşitli sektörlerde, "aşı olanlar- olmayanlar" ayrımı gelmeye başladı.

Avustralya'daki havayolu şirketleri aşı yaptırmayanları uçağa almayacağını açıkladı. İsviçre'de bazı bölgeler "Aşı kimliği" olmayanları sokmamayı planlıyor.

Almanya'da bir diş doktoru, aşı yaptırmayan personeli işten kovacağını duyurdu. Avusturya ile İsviçre, risk bölgesinden gelen ve aşı olmamış AB vatandaşlarını bile ülkeye almamayı bile konuşuyor.

AB VATANDAŞLARINA AYRIM HUKUKİ DEĞİL

Ancak, insanlar arasında ayrım da anayasaya aykırı ve Almanya'da federal hükümet, ülkesinde ve AB içinde aşı yaptıranlara "ayrıcalık getiren" uygulama yönetmeliğindeki maddelerin kaldırılacağını açıkladı.Çünkü, aşı yaptıran ile yaptırmayanlar arasındaki ayrım hukuken korunmuyor.

SEYAHAT İÇİN ‘ANTİKOR RAPORU’ İSTENEBİLİR

Avrupa bu sorunu nasıl çözeceğini tartışıyor ve ara çözümler bulmaya çalışıyor. Örneğin koronavirüs geçirmiş ama aşı yaptırmamış olanların, doktorlardan alacağı, "Vücudu, korona atlattığı için antikor üretmiştir. Aşı gereksizdir" yazısıyla seyahat edebileceği belirtiliyor.

Koronavirüse yakalanmayan ancak aşı da olmayanların veya olmamak için direnenlerin kısıtlamaları nasıl aşacağı henüz bilinmiyor. Çeşitli nedenlere aşı olamayan ya da aşıyı reddeden birçok kişi, uçağa almayacak şirketlere karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Kaynak: Sözcü

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Flaş Haber
71 Kez Görüntülendi.
Kargı'da refüje çarpan otomobildeki 5 kişi yaralandı
Eğitim
74 Kez Görüntülendi.
Kargı’dan Osmancık’a eğitim ziyareti
Güncel
63 Kez Görüntülendi.
Nevzat Kuzu: İhalesi onaylanan Kavakçayı Göleti 4 yıldır neden yapılmıyor?
Siyaset
37 Kez Görüntülendi.
Gülhan Demiral: Sağlığa yatırım hayat kalitesini artırmaktadır
Siyaset
39 Kez Görüntülendi.
CHP’den Kargı’daki esnaf temsilcilerine ziyaret
Güncel
29 Kez Görüntülendi.
CHP heyetinden Başkan Dereli'ye ziyaret
Güncel
16 Kez Görüntülendi.
Milletvekili Tahtasız: Kargı’da esnaf krediye ulaşamıyor
Siyaset
43 Kez Görüntülendi.
Anahtar Parti Kargı İlçe Başkanlığı'ndan yönetim kurulu toplantısı
Sağlık
61 Kez Görüntülendi.
Kargı’da sağlık hizmeti güçleniyor: 2 yeni hekim atandı
Flaş Haber
37 Kez Görüntülendi.
Kargı’da çeltik arazileri ihaleyle kiraya verilecek