Kategoriler

KARGI GAZETESİ

"Veremde erken tanı ve tedavi çok önemli"

Kargı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hasan Danacı, “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’’ dolayısıyla açıklama yaptı.

Kargı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hasan Danacı, “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’’ dolayısıyla açıklama yaptı.

Dr. Danacı, verem hastalığı ile ilgili tedavi sürecinin ve ilaçların ücretsiz olduğunu belirterek, erken tanı ve tedavinin önemine dikkati çekti.

Danacı, açıklamasında şu bilgileri verdi:

“Veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan hafta “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’’ olarak belirlenmiştir.

Tüberküloz (Verem); Mycobacterium tuberculosis’in neden olduğu insandan insana hava yoluyla bulaşan, öncelikle akciğerlerde olmak üzere tüm organlarda görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır.

Bu hastalık; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Özellikle iki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.

Bulaştırıcı verem hastası öksürürken, hapşırırken çok sayıda mikrobu dış ortama saçar. İnsanların toplu olarak yaşadığı, iyi havalanmayan, güneş ışığı almayan ortamlarda hastalık daha kolay yayılır. En önemli risk grubu hasta ile aynı ortamda yaşayanlardır. Erken tanı ve tedavi hem hasta hem etrafındaki kişiler için önemlidir. Tedaviye başladıktan sonra hastalık hızla iyileşir, 1-2 gün içinde mikrop sayısı azalır ve 15-20 gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkar. Bu nedenle bulaştırıcı hastalara hızlı tanı konulması ve tedavi başlanması toplumu korumak açısından çok önemlidir.

Günümüzde tüberküloz ilaç tedavisi ile tamamen iyileşebilen bir hastalıktır, ancak çok sayıda ilacın en az 6 ay süreyle düzenli olarak içilmesi gerekir. Hasta yeterli sayıda ilaç almazsa ve ilaçlarını düzenli içmezse iyileşemez, bulaştırıcılık devam eder, bir süre sonra mikroplar ilaçlara karşı direnç geliştirir ve hastalık tedavisi zor bir şekle dönüşür. Dirençli tüberküloz tedavisi zor bir hastalıktır; bu hastalar çok daha fazla sayıda, ciddi yan etkileri olan ilaçları 18-24 ay içmek zorundadır. Tedavi başarı oranları düşük, ölüm oranı yüksektir.

Hastanın ilaçlarını düzenli içmesini sağlamanın yolu, dünyanın hemen her yerinde olduğu gibi ülkemizde de uygulanan Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT)’dir. DGT’de sağlık çalışanı veya belirlenen bir sorumlu kişi hastanın ilaçlarını içtiğini gözlemler ve kayıt altına alır.

Tüberküloz hastasının tanı ve tedavisiyle ilgili tetkikler Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz yapılmaktadır, ilaçları ücretsiz olarak verilmektedir.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Sağlık
32 Kez Görüntülendi.
Kargı’da 'Sağlık' altyapısı güçleniyor
Eğitim
29 Kez Görüntülendi.
Ali Turgay Karayel, Kargı’da öğretmenlerle bir araya geldi
Eğitim
26 Kez Görüntülendi.
Hatice Akpınar’a Avrupa ve Ulusal Kalite etiketi ödülü
Yaşam
41 Kez Görüntülendi.
Başkan Dereli nikâh kıydı
Güncel
27 Kez Görüntülendi.
Hacıveli Köyü doğal güzellikleriyle büyülüyor
Eğitim
30 Kez Görüntülendi.
Hitit Üniversitesi Kargı MYO’da İş Sağlığı ve Güvenliği Paneli düzenlendi
Spor
39 Kez Görüntülendi.
‘Annemle İlk Maçım’ projesiyle tribünlerde farkındalık oluştu
Güncel
70 Kez Görüntülendi.
Türk milletinin gururu, minderin sessiz kahramanı :TEVFİK KIŞ
Eğitim
23 Kez Görüntülendi.
Kargı'da minik öğrenciler geri dönüşüm defilesiyle çevreye dikkat çekti
Eğitim
36 Kez Görüntülendi.
Çorum Valisi Ali Çalgan onayladı: "Seyahat ve Konaklama" bölümü açılıyor