Kene avcısı ‘sülünler' 14 köyde doğaya salındı
banner110

Örencik, Karapürçek, Karaboya köylerinin kesiştiği vadide yapılan sülün salma işlemine Kargı Kaymakamı Abdulhamid Uyar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çorum Şube Müdürü Mustafa Gözler, Karaboya Köyü Muhtarı Hüseyin Güneş, Karapürçek Köyü Muhtarı Veysel Naki Kışla ve  Örencik Köyü Muhtarı Yaşar Öztürk katıldı.
Milli Parklar Çorum Şube Müdürü Mustafa Gözler konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Çorum’un Kargı ilçesinde 14 tane köyümüzde sülünlerimizi Kızılırmak Vadisi içerisindeki ılıman iklim özelliği gösteren baraj ve ırmak vadisi içerisinde kalan alana bıraktık. Hacıhamza Köyü’nden itibaren her köye 20 şerli gruplar halinde sülünlerimizi yerleştirdik. Doğanın sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilebilmesi için biyolojik çeşitlilik çok önemli. Tarımsal zararlar, ormanlarda oluşan zararlar biyolojik çeşitliliğin azalması neticesinde oluyor. Kargı ilçemizde ve Çorum’un diğer ilçelerinde uygun alanlara sülün ve keklik gibi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün üretmiş olduğu çiftliklerden alınmak suretiyle bu alanlara yerleştiriyoruz. Doğaya adapte olması neticesinde buradaki doğal çeşitliliğin artmasını amaçlıyoruz. Biyolojik çeşitliliğe katkı sağlamak, sülün nesli tehlike altındaki türümüz, koruma altındaki türlerimiz arasında. Bu alanda da uygun özellikleri taşıyan su, tarım ve orman ekosisteminin birleştiği ve rakımında düşük olduğu bu alanda inşallah bu türümüzün bu vadide adaptasyonunu sağlayarak çoğaltmak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda da peyder pey destek vermek üzere bu alanlara yerleştireceğiz. Bir hafta öncede yine bu alana keklik salımı gerçekleştirdik. Keklik popilasyonu özellikle Laçin ilçesinden Kargı, Osmancık lokasyonunda sayı itibariyle azalma ve tükenme söz konusu. Bu Alanlarda da çoğaltmak suretiyle yaban hayat çeşitliliğimizi arttırmayı hedefliyoruz’’ dedi.
Daha sonra bölgeye kafeslerle getirilen sülünler Kargı Kaymakamı Abdulhamid Uyar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çorum Şube Müdürü Mustafa Gözler, Karaboya Köyü Muhtarı Hüseyin Güneş, Karapürçek Köyü Muhtarı Veysel Naki Kışla, Örencik Köyü Muhtarı Yaşar Öztürk ve Şube personelleri tarafından doğaya salındı. 

Turan Ozan Acar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.