Ülkemizin ve bugünlerde ilçemizin de yoğun şekilde gündeminde olan ithal et satışını şirin ilçemiz Kargı'dan gözlemledim.

Sırbistan'dan önceleri topa vurmayı bilmeyen futbolcular transfer ederek ülkenin paralarını çöpe atmıştık, şimdilerde ise et ithal edip, birkaç büyük markette sattırarak ülkemizin bel kemiği sektörlerinden tarım ve hayvancılığımızı ve de bu sektörden ekmek yiyenleri yok etmeye çalışıyoruz.

Biraz geriye dönersek Tarım Bakanımız Fakıbaba, göreve geldiğinde yeni reformlar üretmiş ve bu yenilikler hayvancılık açısından ronesans kabul edilmişti.

O günlerde Tarım Bakanımızın yenilikçi maddelerinden birkaçı şunlardı:
1- Dişi hayvan kesilmeyecek

2- Kırmızı et üretimi %45 artırılacak

3- Et ithalatı en geç 3 yılda bitecek ve ülkenin et ihtiyacının tamamı yerli piyasadan karşılanacak.

4- Hayvancılıkta %10 olan küçükbaş oranı %25'e çıkarılacak.

Ülkemizin hayvancılığı için açıklanan bu güzel maddeleri bakanımız güzel bir sözle taçlandırmıştı. 'Garibanın nasıl et yediğini bu millete göstereceğim' (Böyle giderse hayvan üreticilerinin nasıl bir bir yok olduğunu göreceğiz.) Sayın bakanımız Fakıbaba, o günkü laflarıyla bu günlerde faka basmış gözüküyor...

Ne oldu da bu ronesans kabul edilen reformlardan sonra kimine göre yakın çağa, kimine göre eski çağa dönülüp Sırbistan'dan et ithalatına başlandı?

Ne oldu da ülkenin %25'ni oluşturan tarım ve hayvancılık sektörü ve bu sektörün uzantısı sektörler yerle bir olmaya mahkum edilip ne yapacağını bilmeden bir belirsizlik içine sürüklendi?

Ne oldu da canlı hayvan pazarları cansız hale getirildi?

Ne oldu da et alırken kasaplarımıza "keserken besmele çekiyor musunuz?" diye soran halkımız ecnebi memleketinden gelen, nasıl ve ne şekilde kesildiğini, ne eti olduğunu bilmeden market reyonlarına yöneldi?

Sonuçta olan üreticiye ve sektöre oldu. Sezon başında aldığı canlı hayvanını yarı parasına bile satamaz oldu. Oysa ki; bakanımız türlü yollara başvurup yolun ortasında beklemek yerine mevcut yolu düzeltmeye çalışsaydı daha faydalı olurdu sektör için. Yeme %40, samana (ithal) %80 sezonda zam yapılmasaydı, sektörün ana gideri mazotu balıkçılara uygulandığı gibi ÖTV'siz uygulansaydı Sırbistan'dan et alan değil, ihraç eden duruma gelebilirdik...

İlçemiz Kargı'da et ve et ürünleri önemli bir sektör. Bu sektörün ayakta kalabilmesi için yerli mallarına öncekinden daha fazla sahip çıkmamız gerekir. Üreticilerimiz oluşan rekabete dayanamayıp bir bir yok olduklarında Sırp danasını (bahtımıza ne çıkarsa) sırığa takip çeviremeyeceğimize göre geçmişinin güzelliklerini arar oluruz.

Netice itibariyle yerli etle ithal etin arasında %15'lik bir fark var. Bir kilo yerine 850 gr alalım yerli et alalım. UCUZ ETİN YAHNİSİ YAVAN OLUR...

Sevgi ve saygıyla kalın...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.