Kargılı gezginlerden Kargı’ya davet
banner110

Kargılı gezgin çift Elif ve Bülent Ovacıkaşı, Türkiye’nin birçok il ve ilçesini gezerek kamp ve gezilecek yerleri tanıyor. Sosyal medyada binlerce kişi tarafından takip edilen gezgin çift, bu kez Kargı ilçesinin doğa güzelliklerini anlatan bir yazı ile doğa severleri Kargı’ya davet etti.
Elif ve Bülent Ovacıkaşı’nın Kargı konulu yazısı şu şekilde;
‘Ben Mansur Ovacıkaşı’nın Torunu, Olcay’ın oğluyum.
Eşim Elif Ovacıkaşı ve Ben Bülent Ovacıkaşı tüm Türkiye'yi geziyoruz, binlerce insana sayfalarımızda buraları tanıtıyoruz. Bugün ise doğduğum ve yaşamaktan keyif aldığım Kargının tanıtımını yapan bir yazıyı kaleme aldım. Binlerce insana duyurduk Şirin Kasabamız Kargıyı.
Sayfamız Kamp ve Doğa Severlerden oluşuyor, bu yüzden yazılarımızı buna yönelik yazıyoruz.
Gelelim Kaleme Aldığımız o yazıya…
Bugün yine Çok kimsenin bilmediği Kamp Yapabileceğiniz, Off Road Turları düzenleyebileceğiniz, Doğayı iliklerinize kadar hissedeceğiniz aileniz ve çocuklarınıza, değişik duygular yaşatacağınız yaylaları ile meşhur tatlı şirin bir kasabayı ve yaylalarını tanıtacağım sizlere.
Çorum iline bağlı 5 bin nüfuslu şirin mi şirin bir kasaba burası, İsmi “KARGI” 
Yeni Sinop yolunun hemen eşiğinde kalan bir kasaba,  ayrıca İstanbul’dan Samsun istikametine gidenlerin sıklıkla tabelasını gördüğü aslında ana yola çok yakın olan, fakat çoğunun bilmediği için uğramadığı şirin bir kasabadır Kargı.

Kasabada dünyaca kendini kanıtlamış gerçek koyun derisine sarılı meşhur kargı tulum peynirinin tadına bakabilirsiniz.Ayrıca içki içenler için söylemekte fayda görüyorum rakının yanında bu peynir muazzam gittiğini söylüyorlar.
Kasabanın pirinç ve leblebisi meşhurdur, öyle ki her türlü leblebiyi bulmak mümkündür, Buranın yerli çeltik tarlalarından çıkan pirinç ile tadına doyamayacağınız bir pilav yiyebilirsiniz.

Kargı, karşısını köse dağına almış, Kızılırmak nehrinin eteğinde kuruludur.
Yaylaları çok fazla insan tarafından bilinmemesi en önemli güzelliğidir aslında, Çünkü Bakir kalmıştır bir çok noktası yeşilin enfes tonları yıllardır asla bozulmamıştır.
Kasabanın sırtını yasladığı o muhteşem dağ yolunun girişinden itibaren oksijenin değişimini buram, buram hissediyorsunuz.
Dağ yolu ve bu yaylalara çıkan yollar tamamen asfalt olduğundan dolayı hiçbir zorluk çekmeyeceksiniz.Dağ zirvesine yaklaştığınızda sizleri burada Çiçek yaylası karşılayacaktır, yayla ismini yine o güzel çiçeklerinden almaktadır. Akabinde ilerleyerek ahşap evler hizasında yine bir çok yayla görebilirsiniz.
Buralarda yayla evlerinden hangisinin kapısını çaldığınızın pek bir önemi yoktur, kapısını çaldığınız ev sizleri misafir eder yemeğinizi yedirir bölgeyi gezdirir ve hatta konaklamanız için sizleri buyur edebilir. Bölgede yaşayan yaylada kalan vatandaşlar oldukça sıcakkanlıdır. Ayrıca bu dağlarda tam yerini bilmediğim köylülere sorup öğrenebileceğiniz birde baraj/göl mevcut, buralarda kamp atmanız harika olacaktır.

Kargı’dan Dağ yoluna doğru ilerlediğinizde zirve eşiğinde birde konaklayabileceğiniz otel mevcut. Ahşap bir kaplamaya bürünmüş dağın enfes manzarasını buradan izlemenizi tavsiye ederiz.
Yaylaları Mantar yönünden gelişmiştir,mantar toplayabilirsiniz zehirli olup olmadığını da köylülerden öğrenebilirsiniz, doğada o ormanın içinde ailecek mantar toplamak gezi yapmak gerçekten doyumsuz bir zevk. Ayrıca yine sonsuz orman boyunca dilediğiniz yerde piknik yapabilirsiniz. Bu dağların zirveleri Offroad yönünden oldukça elverişlidir, yamaç paraşütü için keşfetmeniz gereken oldukça güzel yerler vardır.

Bu dağlarda Kargıda oturanların dahi, çoğunun bilmediği bir patika yolu vardır. Patika yoldan Kargı ya doğru inebiliyor yahut dağın zirvesine çıkabiliyorsunuz. Eskiden kalmış olduğunu tahmin ediyorum bu patika yolların, tarihin çok eskilerinden. Bu kulvarda aileniz yada sevdikleriniz ile  Günü birlik doğa gezisi (trekking) yapabilirsiniz.Ailecek gerçekten güzel vakit geçirebileceğiniz trekking yapabileceğiniz doğa ile iç içe bir yer Kargı.

Dağın zirvesinden Patika yolu boyunca Kargı’ya kadar Onlarca İnsan ile yürüyeceğimiz bir etkinlik Düzenleyeceğim önümüzdeki dönemlerde.  Başarılı olacağımızdan eminim.Böylece hem bir etkinlik hem de bir başarı hikayesinin yazılacağını düşünüyorum. Tabi bu konuda biraz desteğe ihtiyacım olacak, Kargılılardan.Böylece Şirin Kargının ismi çok daha uzaklara ulaşacaktır.
Bu Dağlarda Jogging(Doğada Koşu) alanları içinde muhteşem kısa çim zeminleri vardır. Çam ağaçları Karadeniz'in en koyu tonlarını barındırır içerisinde, orta Karadeniz bölgesine yakın olduğundan sarsıntılı bir hava akımı yer alır bölgede yazları oldukça ılımandır.

Kargı kasabasında eğer yayla yolunun tarifini sorarsanız yardımcı olacaklarını hatırlatmak isterim.
Ayrıca yine kasabanın hemen yamacından akan Kızılırmak nehrinde, balık tutabilirsiniz,Özellikle yayın balığının oldukça fazla olduğu kasabada, büyük balık tutmanız muhtemeldir.Siz Kızılırmak’ın sularında balık tutarken dilerseniz aileniz kasabayı gezebilir.
Muhtemelen birçok kişinin sorusu peki bu dağlarda kamp yapılabilir mi, güvenli mi?
Bu dağlarda istediğiniz her noktasında kamp yapabilirsiniz,Güvenlidir yırtıcı hayvanların bulaşacağı bölgeler değildir,Fakat sizi köylüler ve yayla evinde yaşayanlar sizleri evlerinde misafir etmek için ısrar edebilirler, malum Karadeniz insanı sıcak kanlıdır.

Kargı merkeze uğradığınızda o meşhur Sırık Kebabından tatmadan gitmeyin, hayatınızda tadına doyamayacağınız ender lezzetlerdendir Sırık Kebabı.Kargı Bamyası ayrıdır, başkadır farklıdır bir kere, lokum derler Kargılılar o lezzete, tadına doyum olmaz inanın çok farklıdır lezzeti. Nerede yerim nasıl yerim diye düşünmeyin ve hatta orada kimde kalırım ne yaparım diye hiç tedirgin olmayın kapısını çaldığınız hangi ev olursa olsun sizleri buyur edecektir.
Eğer rahat edemeyeceğinizi düşünüyorsanız sizi ağırlayabilecekleri konaklama evleri mevcuttur Kargının. Yoktur öyle büyükçe evleri, Kocaman binaları göremezsiniz burada, sobasında kestane pişen evleri, Ayağınızı bastığınızda gıcırdayan ahşap barınakları vardır.
Çorum’un Şirin Kasabası Kargı’ya gitmelisiniz yani…

Ben Bülent Ovacıkaşı Rahmetli Dedem Mansur Ovacıkaşı ve Babam Olcay Ovacıkaşı’ dan aldığım, ilham, terbiye ve tecrübe ile dilimin döndüğünce sizlerin karşısında ve medyada Kargı’yı tanıtmaya çalıştım. 
Sürç-i lisan ettiysek affola Bağışlayan ve Onurlandıran Kargının Hakkıdır.
Saygı ve Sevgilerimizle…

Dileyenler Sosyal Medyada “Burak Elif Doğa Gezginleri” yazarak ekleyebilirler."

Sevil Sınayuç

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.