Sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası başladı
banner110

Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, aşılama programı ile Çorum'daki tüm büyükbaş hayvanların şap aşısı ile aşılanmasının hedeflendiğini söyledi ve hayvan varlığının hastalık gelmeden önce aşılanmasının ekonomiye katkılarına vurgu yaptı.

İl Müdürü Orhan Sarı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Şap hastalığının, salgın bir hastalık olması, tedavi masraflarının yanı sıra hayvanlarda et ve süt veriminde kayıplar yaşanması ve genç buzağılarda ölüme neden olmasından dolayı aşılama büyük önem arz ediyor.

Bu amaçla İlimiz genelindeki tüm mahallelerde iki aylık yaştan büyük büyükbaş hayvanlarımıza, İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli sağlık personelimiz tarafından şap aşısı yapılacaktır. Hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına Şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir.

Ayrıca sevk edilecek büyükbaş hayvanlar şap hastalığına karşı son 12 ay içerisinde en az 2 kere aşılanmış olması ve ikinci aşılamanın da son 6 ay içinde yapılmış olması gerekmektedir.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince; Yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten 2021 yılı için 15.203 TL idari para cezası verilmesi hükmü mevcuttur. Şap Aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecek olup, veteriner sağlık raporu tanzim edilmeyecektir.

Aşılama Programı; İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yürütülecektir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan yetiştiricilerimizin Şap Aşılama Programına göstereceği yoğun ilgi, İlimizde Şap ile mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Hayvan sahiplerine ve ilgililere önemle duyurulur." dedi.

Ceren Bilan Topal

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.