Kilosu 200 ile 3 bin 500 Euro arasında
banner110

Çorum’da “Kralların yiyeceği” ve “kara elmas” olarak adlandırılan Trüf Mantarı için belgesel çekimi yapıldı.
Kilogramı, türüne ve kalitesine göre 200 ile 3 bin 500 Euro arasında değişen Trüf mantar türlerinin doğal olarak yetiştiği ve yetiştirilebilmesi için bölgemizdeki en verimli toprak özelliklerine sahip alanların tespiti için arazi taraması gerçekleştirerek Trüf mantarlarının Koordinat ve alan bilgileri kayıt altına aldı.
Bu kapsamda Trüf mantarı ile ilgili devam eden belgesel çekimlerinin bir bölümünü içeren; Çorum Orman İşletme Müdürlüğü Merkez Orman İşletme Şefliği sınırlarındaki meşe ormanlarında Trüf mantarı konulu belgesel çekimi için gelen ekipleri karşılayan İşletme Müdürü Ömer Birkan Kayaalp tarafından gerekli izinlerin alınması ve yer gösteriminin yapılmasına yardımcı olmasının ardından belgeselciler tarafından köpeklerle mantar aranması ve belgesel çekimlerine başlandı.
Orman Genel Müdürlüğü Orman içlerinde bulunan zenginleri ortaya çıkarmak için çalışmalarını ülke geneline yayarak, hazırladığı eylem planlarıyla bu çalışmaları milletin hizmetine sunmaya devam ediyor.


Genel Müdürlük tarafından devreye alınan Trüf Eylem planı kapsamında; Amasya Orman Bölge Müdürlüğü Türkiye’nin biyolojik zenginliklerinden olan ve dünyada “Kralların yiyeceği” ve “kara elmas” olarak adlandırılan kilogramı, türüne ve kalitesine göre 200 ile 3 bin 500 euro arasında değişen Trüf mantar türlerinin doğal olarak yetiştiği ve yetiştirilebilmesi için bölgemizdeki en verimli toprak özelliklerine sahip alanların tespiti için arazi taraması gerçekleştirerek Trüf mantarlarının Koordinat ve alan bilgileri kayıt altına aldı.
Bu çalışmalar ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de belgesellere konu olmaya devam ediyor.
Bu kapsamda Trüf mantarı ile ilgili devam eden belgesel çekimlerinin bir bölümünü içeren; Çorum Orman İşletme Müdürlüğü merkez orman İşletme şefliği sınırlarındaki meşe ormanlarında Trüf mantarı konulu belgesel çekimi için gelen ekipleri karşılayan İşletme Müdürü Ömer Birkan Kayaalp tarafından gerekli izinlerin alınması ve yer gösteriminin yapılmasına yardımcı olmasının ardından belgeselciler tarafından köpeklerle mantar aranması ve belgesel çekimlerine başlandı.

NEDEN TRÜF MANTARI?

Artan nüfus, yükselen yaşam kalitesi, azalan doğal kaynak ve tarım alanları nedeni ile orman ekosistemlerinin sağladığı ürün ve hizmetlere geçmişte olduğundan daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Halkın ormanlardan artan beklentisinin sürdürülebilir şekilde karşılanması için ormanların her unsurunu verimlilik ilkeleri çerçevesinde işletmek ve yönetmek zorunda olunduğu açıklandı.
Bu sebeple; Ülkemizde doğal olarak yetişen trüf türleri tespit edilerek coğrafik dağılımı ve haritalaması yapılacak,
odun dışı ürün olarak doğal trüf türlerinin toplanması, trüf pazarının oluşması, trüf kültivasyonunun teşviki, özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime alternatif istihdam alanı sağlanacak.
Trüf Ormanı Eylem Planı’nın uygulama takvimi sonunda; trüf üretim ormanları oluşturulacak, bu süreçte edinilen bilgi ve deneyimler trüf üretim bahçeleri kurmak isteyen girişimcilere aktararak orman köylülerine yeni gelir kapısı oluşturarak bölgesel kalkınmaya katkı sağlanmış olacak.
Yabancı turistlerin, trüf damak zevkini ülkemizin, turistik tesislerinde de arıyor olmasından dolayı, yurtdışından alım yapmak yerine büyük bir turizm potansiyeline sahip ülkemizin trüf ihtiyacını iç kaynaklardan karşılanmış olacak.

TRÜF MANTARI NEREDE YETİŞİR?

Trüf mantarı ararken öncelikle aranacak trüf türünün mikoriza oluşturacağı ağaç türlerini bilmek gerekir. Öncelikle toprağın fiziksel ve kimyasal yapısı, toprak tekstürü (kumlu,killi,çakıllı) pH’sı (7-8) organik maddesi, kireçlilik, tuzluluk, iklim özellikleri, arazinin bakısı ve eğimi önemlidir.
Trüf mantarları ağaç köklerinde büyüdüğünden mantarların kolayca yetişebileceği ağaçları seçmeniz gerekir. Meşe, çam, ıhlamur, gürgen, ıhlamur, kayın, sedir, huş ve fındık ağaçları trüf mantarı yetiştiriciliği için en ideal ağaç türleridir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.