Kargılı sporcu Norveç’te altın madalya kazandı
banner110

Kargılı taekwondocu Nihal Aktaş, Norveç’te düzenlenen müsabakada rakiplerini mağlup ederek altın madalya kazandı.

Ailesi Kargı’ya bağlı Yeşilköy’de yaşayan Nihal Aktaş, çocukluğundan beri tutkusu olan taekwondo sporundaki başarısını birçok kupa ve madalya ile taçlandırdı.

Norveç'te gerçekleştirilen müsabakalarda kategorisinde taekwondo şampiyonu olarak büyük bir başarıya imza atan Nihal, daha büyük başarılara imza atmak için çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

Başarılı sporcunun hayatı sadece spordan ibaret değil. Nihal aslında bir bilim insanı...

BAŞARILI SPORCU NİHAL’İN HİKAYESİ

Kargı Gazetesi olarak, genç ve başarılı sporcunun hayat hikayesini yaptığımız söyleşi ile babası Osman Aktaş’tan dinledik.

Nihal Aktaş 1986 yılında doğdu. 6 yaşında taekwondoya başlayan Nihal, azim ve yeteneği ile 12 yaşında siyah kuşak aldı. Bu arada Ankara ve çevre illerde, bölge ve bölgeler arası müsabakalarda her girdiği müsabakadan altın madalya ile döndü.

Okul yıllarında ilkokuldan sonra 7 yıllık Anadolu lisesine sınavı kazanarak başladı. Uzun süre spora ara verdi. Nihal’in bu başarılarından haberdar olan Okul Müdürü, Nihal’in Türkiye turnuvasına girmesini istedi.

30 kiloda mücadele eden Nihal, gelişme çağında 54 kiloya ulaşmıştı. İki hafta çalışıp bölge müsabakasını kazandı ve Türkiye turnuvasına katılmayı hak kazandı. Bu turnuvada Türkiye 3.'sü oldu.

Bu maçtan sonra da üniversiteye başladı. Spordaki kadar eğitim hayatında da başarılı olan genç sporcu, Biyoloji ve Su Ürünleri Mühendisliği olmak üzere aynı anda iki üniversiteyi bitirdi.

Bu dönemde spora ara vermek zorunda kalan Nihal, biyoloji bölümünden Norveç'e Erasmus öğrencisi olarak gitti. Yarım dönemden sonra okul Nihal’i geri göndermeyerek ikinci yarıyılı da devam etti. Nihal ardından da yaz aylarında balıklar üzerinde kanser araştırması yaparak stajını tamamladı.

O ASLINDA BİLİM İNSANI

Nihal, Türkiye’ye dönünce 4’ncü sınıfı da okuyup Almanya'da Ulum Üniversitesi'nde kanser araştırmalarına başladı, bu konuda makalesi çıktı. Stajını burada tamamlayıp, tekrar Türkiye’ye döndü. Doktorasını yapması için Ankara Üniversitesi’nden davet geldi.

Doktorasına devam ederken yine cilt kanseri üzerine bir proje yazdı. Hollanda, Türkiye, Çin olmak üzere üç ülkeye projeyi götürdü. Bu esnada Nihal çalışmalarını tamamlamak Çin'e gitti. Çin’de bir yıl kaldı. 2 yıl yüksek lisans üzerine 4 yıl da doktora yaptı.

Bilim adamı olarak cilt kanseri üzerine çalışmalar yapan Nihal, Karadeniz sahili başta olmak üzere Kastamonu’dan, Sinop’a kadar sahili taradı ve cilt kanserine etkin madde olarak kullanılan yosunu İstanbul Boğazında buldu. Nihal şuanda devlet desteği ile, bu yosunu kullanarak, cilt kanseri için krem üretme aşamasında.

Genç ve başarılı sporcu Nihal, geçen yıl hayatını, öğrencilik yıllarında tanıştığı bir Norveçli gençle birleştirerek evlendi ve Norveç’e yerleşti. Eğitim hayatı nedeniyle uzun zamandır ara verdiği ve tutkusu olan taekwondo sporuna yeniden başlayan Nihal, Norveç’te katıldığı müsabakada rakiplerini mağlup ederek altın madalya kazandı.

Başarısını paylaşmak için madalyasıyla fotoğraf çekilerek whatsapp’dan babasına gönderen Nihal, spora başladığından habersiz olan babası Osman Aktaş’a sürpriz yaptı.

Baba Osman Aktaş, kızı Nihal Aktaş’la gurur duyduğunu söyleyerek, Nihal’in spor ve bilim alanında bir çok başarıya imza atacağından emin olduğunu sözlerine ekledi.

Biz de Kargı Gazetesi olarak genç ve başarılı sporcumuz Nihal Aktaş’a spor ve bilim alanında başarılar diliyoruz.

Sevil Sınayuç

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.