"Yaşamın uzunluğundan çok kalitesi önemli"
banner110

Kargı Toplum Sağlığı Merkezi, yaşlılar haftası nedeniyle açıklama yayınladı.

"Doğum oranlarının düşmesi ve teknolojik gelişmelerin sağlık hizmetlerinde etkili kullanımı, bilinçli beslenme ve hareketli yaşam, ortalama yaşam süresinin uzamasına ve yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki payının artmasına olanak sağlamıştır’’ denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde yaşlı nüfusun büyüklüğü Avrupa ülkelerinin toplam nüfusu ile karşılaştırıldığında, Danimarka, Slovakya, Finlandiya, Norveç ve Bosna Hersek gibi ülkelerin nüfusları toplamından daha fazla olduğu görülmektedir. Her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız yaşlılarımıza, sevgi ve saygıyı dile getirmek için tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de her yıl 18–24 Mart tarihleri arası "Yaşlılara Saygı Haftası" olarak etkinlikler yapılmaktadır.

Yaşlı nüfusun artan oranı yaşlılara sunulan sağlık hizmetlerinin de çeşitlenmesine gerektirmektedir. Genç gruplarda sağlık hizmetlerinin temel hedefi tedavi iken, yaşlı gruplarda esas hedef; yaşam kalitesinin arttırılması ve korunmasıdır. Yaşlıların yaşam kalitesinin korunması, yaşlılık döneminde sık karşılaşılan, “görme, duyma, ağız ve diş sağlığı ve idrar kaçırma” gibi sağlık sorunlarının yaşlılığın doğal sonucu gibi bir düşünceyle görmezden gelinmemesi ile de mümkündür.

Yaşlılarda yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin bilinmesi, yaşlıların sağlığı koruyucu ve geliştirici davranışları uygulamaları; sosyalleşmeleri ve mutlu olmalarında büyük önem taşır. Yaşlılar için yaşamın uzunluğundan çok kalitesinin önemli olduğu unutulmamalıdır.

Yaşlı ve yaşlı yakınlarının bilinçli olmaları, sağlıklı yaşam davranışları ve yaşlılıkta sık karşılaşılan “görme, duyma, ağız ve diş sağlığı ve idrar kaçırma” gibi sağlık sorunlarının erken tespiti ve bu hastalıkların uygun tedavisi için sağlık çalışanlarının yanında yer almaları yaşlı bireylerin yaşam kalitesini yükseltme de önemli faktördür. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Yaşlılık döneminin her birey tarafından itibarla yaşanması toplumların fertlerine minnet borcudur.’’

Sevil Sınayuç

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.