Vatandaşlar Hepatit ile ilgili bilgilendirildi
banner110

28 Temmuz Dünya Hepatit Dünü dolayısıyla çalışma yapan Kargı Ahmet Hamdi Akpınar İlçe Devlet Hastanesi, broşür dağıtarak vatandaşları hepatit ile ilgili bilgilendirdi.

Vatandaşlara broşür dağıtarak hepatit konusunda bilgilendiren hastane personelleri, "Halk sağlığı için küresel bir tehdit olan viral hepatitlerin anlaşılması ve farkındalığın artırılması amacıyla 2010 yılından bu yana her yıl 28 Temmuz ‘Dünya Hepatit Günü’ olarak anılmaktadır. Viral hepatitlerden hepatit B ve C kronik hepatite yol açmakta, siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski oluşturmaktadır. Her yıl dünyada 1.34 milyon kişi viral hepatite bağlı nedenlerle ölmektedir. Hepatitlere bağlı ölümlerin yüzde 96’sı bu iki etkenle ilişkilidir. Hepatit B’den korunmak için en etkili ve güvenilir yöntem aşılamadır. Ülkemizde Hepatit B aşısı 1998 yılından beri her yeni doğan bebeğe ücretsiz olarak doğum yapılan hastanelerde ve aile hekimliğinde uygulanmaktadır. Risk taşıyan yetişkin bireyler de aşılanmaktadır. Hepatit C’nin aşısı yoktur. Bu nedenle hepatit C enfeksiyonundan korunmada en etkili yol virüsün kazanımına yol açan davranışlardan kaçınmaktır. Günümüzde kronik viral hepatitlerin tedavisi bulunmakta, mevcut ilaçlar ile virüsün çoğalması baskılanarak karaciğer hasarı önlenebilmekte ya da yavaşlatılabilmektedir. Tedavi olunmazsa hepatit B olgularının % 25’inde siroz hatta karaciğer kanseri gibi ciddi karaciğer problemleri gelişmektedir. Kronik HCV enfeksiyonu günümüzde yeni ilaçlarla nerdeyse tam olarak tedavi edilebilmektedir. Kronik viral hepatiti olan olguların tanımlanması, tedavi edilmesi ve çevresindeki insanların korunması ancak hastaların tanımlanması ile gerçekleşebilir. Dünyada viral hepatiti olan 325 milyon insanın 290 milyonu bu durumdan habersiz yaşamaktadır. Bu hastaların bulunması hepatitlerin ortadan kaldırılması hedefinde en kilit noktayı oluşturmaktadır’’ diyerek vatandaşları bilgilendirdiler.

Uygulamadan memnun olan vatandaşlar ise hastanenin bu tür çalışmalarından faydalanarak bilgilendiklerini belirterek, hastane çalışanlarına teşekkür ettiler.

Sevil Sınayuç

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.