Sık görülen, az bilinen bir hastalık
banner110

Çorum Özel Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Teoman Başaran az bilinen fakat çok sık görülen bir rahatsızlık olan Sakroiliak Eklem Fonksiyon Bozukluğu ile ilgili bilgi verdi.

Başaran, "Sakroiliak eklem çok az bilinen bir eklem olmasına rağmen bel, kalça ve bacak ağrılarında sık etkilenen bir eklemdir. Omurganın leğen kemiklerine bağlandığı eklemdir ve sağ-sol olmak üzere iki tanedir. Bel eklemleri ve kalça eklemleri arasındadır. Vücut ağırlığı bu eklemlerden geçerek bacaklara aktarılır. Yürüme esnasında ağırlığın sağ ve sola aktarımını sağlayarak dengeli yürümeye yardımcı olmaktadır" dedi.

Sakroiliak eklem fonksiyon bozukluğunda bel ağrıları, kalça ve kasık ağrıları, bacak ve diz arkasında ağrı, oturma sırasında zorlanma ve ağrı ve sık sık pozisyon değiştirme hissi görüldüğünün ve genellikle sabahları tek tarafta görüldüğünün altını çizen Başaran, hastalık ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Sakroiliak eklem ağrılarına trafik kazaları, düşmeler, ağırlık kaldırmaları, zorlu normal doğum yapanlarda, gebelikler, bacak uzunluk farklılıkları, skolyozlar (sırt eğrilikleri), eklem protez ameliyatları, mekanik bozukluk, Sakroiliak enfeksiyonları, ankilozan spondilit, kristal artropatiler(GUT), piyojenik artropati, omurga ameliyatları sonrası, sakrumun stres kırıklıkları gibi etkenler sebep olmaktadır.

Sakroiliak eklem fonksiyon bozukluğu ile karışan durumlar ise şunlardır: trokanterik bursit(kalça yan ağrısı), piriformis sendromu, miyofasiyal ağrılar, lumbosakral disk bozuklukları, lumbosakral faset sendromu, lomber radikulapati, kluneal sinir sıkışmasıdır.

Bu hastalıkları ayırt etmek için kan testleri, röntgen, Bilgisayarlı Tomografi ve MR gibi tetkikler istenebilir. Sakroiliak eklem fonksiyon bozukluğu tedavisinde antiniflamatuar ilaç tedavisi, fizik tedavi, manipülasyon, masaj, yoga, egzersizler ve akupuntur yapılabileceği gibi; steroid-PRP ve proloterapi gibi enjeksiyonlar yapılabilir. Radiofrekans ile ağrıyan bölge yakılabildiği gibi geçmeyen ağrılarda sakroiliak eklem dondurma ameliyatı gerekebilmektedir. Geçmeyen bel ve kalça ağrılarında mutlaka uzman bir hekime muayene olunması gerekmektedir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.