Hastane pandemi için planlanmadı!
banner110

Prof. Dr. Mesut Sezikli Covid-19 sürecini değerlendirerek “İlimizde tek hastane var. Bir sürü ilde birden çok hastane olduğu için belirli hastaneler Covid Hastanesi yapılıp buranın yönetimi tamamen Covid üzerine kuruluyor. Ama biz tek hastaneyi hem Covid hem de Covid dışı hizmet veren bir hastane haline getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Prof. Dr. Mesut Sezikli Covid-19 un ülkemizde görüldüğü günden itibaren hastane olarak önlem aldıklarını ve çeşitli çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Sezikli, bu sürecin daha önce hiç yaşanmadığına ve daha önce yaşanmamış bu süreci yönetmenin zorluklarına değindi. Ayrıca halkın desteğinin önemli olduğuna vurgu yaparak “Hastane olarak biz hastalığın bulaşmasını önleyemeyiz. Ancak virüsün bulaştığı hastaları tedavi etmek bizim görevimiz. Vatandaşlar maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etsin” şeklinde konuştu.

Pandeminin erken döneminde ciddi maske sıkıntısının yaşandığını ama Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle bu sıkıntının kısa sürede çözüldüğüne dikkat çekti.

Sezikli açıklamalarında şu bilgilere yer verdi

YOĞUN BAKIM KAPASİTESİNİ 150’YE ÇIKARDIK

“Biz her şeyi Covid olarak değerlendiremiyoruz” diyen Sezikli, “Akıp giden bir hayat var. İlimizde tek hastane var. Bir sürü ilde birden çok hastane olduğu için belirli hastaneler Covid Hastanesi yapılıp buranın yönetimi tamamen Covid üzerine kuruluyor. Ama bizim tek hastaneyi hem Covid hem de Covid dışı hizmet veren bir hastane haline getirmeye çalışıyoruz. Anatomik olarak Covidli hastayla diğer hasaların hiçbir zaman yan yana gelmemesi için gerekli düzenlemeler yapmaya çalıştık. Bu zor süreci hala devam ettirmeye çalışıyoruz. İş yükümüz arttı. Covid dışı hastalarımıza da hizmet vermek zorundayız. İl dışı sevklerimiz bu dönemde artış göstermedi. Kronik hastalığı olan eski hastaların rapor süresi uzatıldı. Heyetimiz yeni hastalar için çalışıyor. Yoğun bakım yatak ihtiyacımızda hastaları şehir dışına göndermemek için 139 olan yoğun bakım kapasitesini 150’ye çıkardık” ifadelerine yer verdi.

COVİD DÖNEMİNDE GÜNLÜK 3 BİN 500 HASTAYA BAKIYORUZ

Başhekim Prof. Dr. Mesut Sezikli, “Tamamen MHRS sistemine geçtik. Bu bizim daha az çalışalım diye yaptığımız bir uygulama değil. Hastalarımızın belli dakikalar arasında gelmelerini sağlayarak hastane ortamında daha az zaman geçirmelerini sağlamak. Bulaş riskini aza indirmeyi hedefledik. Günlük 2 bin MHRS’miz olmasına rağmen MHRS dışı 1200 hastaya bakıyoruz. Herhangi bir acil ihtiyacı olan ilçelerden gelen hastalarımıza randevusu olmadığı halde oluşturulan sor-çöz alanı sayesinde hekimlerimizden ricayla günlük kota isteyerek MHRS’ nin yüzde 50’si kadar MHRS dışı hastaya bakıyoruz. Buna rağmen hala muayene olamayan tabi ki olacak. Covid öncesinde günlük baktığımız hasta sayısı 7 bin civarındaydı. Şu an 3 bin 500’erdedir. Acilde ise 1000’in üzerinde hastaya bakıyoruz. Tüm Çorum’un Devlet Hastanesi bazında ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Covid şüphesi olan hastalarla normal hastalar aynı tomografi cihazını kullanmıyor. Bizim en büyük şansımızdan biri iki tomografi cihazımızın olmasıdır” açıklamalarında bulundu.

AYNI ODADA İKİ COVİD HASTASI YATABİLİR

Sezikli, “Covid-19 hastalarına psikolojik destek veriyoruz. Oda telefonlarından aranarak herhangi bir ihtiyaçları olup olmadığına dair günlük olarak hasbihal ediyoruz. Hataların tek başına bir odada kalmaları sıkıntılı bir süreçtir. Hasta yakınlarının gıda dışındaki ihtiyaçlarını iletiyoruz. Fiziksel olarak Covid hastalarının alanına girilmeyecek şekilde önlemlerimizi aldık. Hastane pandemi için planlanmış bir hastane değil elimizden geldiğince önlemlerimizi alıyoruz. Bakanlık tarafından aynı odada iki Covid hastasının bulunmasına izin verildi. Fakat bizde böyle bir durum yok. İlerleyen zamanlarda gerek duyulursa, aynı odada aynı aileden olmak şartıyla iki kişi kalabilir” dedi.

İŞARETLEMELERE RAĞMEN HASTALAR COVİD BÖLÜMÜNE GEÇİYORLAR

Acil servisi ikiye bölerek bir kısmı sadece Covid hastalarının kullanması için ayırdıklarına değinen Sezikli, “ Acilden direkt Covid bölümüne gidilecek şekilde bir yol açtık. Ayrıca Covid alanının bekleme alanından yoğun bakım ünitesine kadar uzanan yerde diğer hastalarla temas etmeyecekleri şekilde düzenledik. Temas sadece hastane dışında kapıda oluyor. Hastane dışına müdahale etmemiz mümkün değil.Burada hastalar, tabela ile belirttiğimiz Covid alanı ve acil alan işaretlemelerimize ve sosyal mesafeye uymaları gerekiyor. İşaretlemelere rağmen hastalar Covid bölümüne geçiyorlar” şeklinde konuştu.

ÇADIRLARA AÇIKLIK GETİRDİ

Hastane önünde kurulan çadırlara açıklama getiren Sezikli, “Bu çadırlar kapasitemiz olmadığı için kurulmadı. Daha yoğun günler oluşursa diye hasta yakınlarının bekleme alanı olarak kuruldu. Hastalarımızı hastane ortamında tedavi etmeyi uygun buluyoruz” dedi.

Ceren Bilan Topal

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Metin 4 yıl önce

Mart ayından beri eski hastane covid hastanesine dönüşemezmiydi acaba İstanbula 45 günde iki tane hastane yapıldı