Dünyada aşı ile ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü: rahim ağzı kanseri
banner110

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.
‘Rahim ağzı kanseri, her yıl 500 bin kadının yaşadığı bir kanser türü. Ülkemizde de 1500 kadına bu kanser tanısı konuluyor. Belirti vermediği için ilerlemiş evre kanserle karşılaşıyor ve jinekolojik kanserler içinde ölüm oranları listesinde ilk sırada yer alıyor. Eğer kız çocuklarının %90'ını aşılanırsa, kadınlarin %70'i düzenli taranırsa ve rahim ağzıyla ilgili hastalıkları olan kadınların %90'ını gerekli tedaviyi alabilirse,rahim ağzı kanseri yeryüzünden silinebilir.

RAHİM AĞZI KANSERİ NASIL OLUŞUYOR?

En büyük nedeni virüsler. Human PapillomaVirus (HPV) 200'den fazla virüsü barındırıyor ve bunların bazı tipleri rahim ağzında kanser oluşturuyor. Cinsel ilişki ile bulaşıp 10-15 yılda kansere dönüşüyor.

VÜCUDUMUZ HPV İLE NASIL SAVAŞIYOR?

HPV ilk cinsel ilişki sonrasında yüzde 30-50 düzeyinde bulaşabiliyor.Bulaşmadan sonraki 2 yılda bağışıklık sistemimiz bu virüsü yüzde 90 oranında temizliyor. Yüzde 10'luk kısmı vücutta kalabiliyor. Bağışıklık sistemi zayıfladığında, kanser öncesi lezyonlar oluşuyor. Kanserleşme süresi uzun sürdüğü için aşı yapılması önem taşıyor.

KİMLER HPV AŞISI YAPTIRMALIDIR?

HPV aşıları 9 yaşından itibaren yapılabiliyor, ancak önerilen yaş 11-12'dir. Erken bir yaşta başlanmasının nedeni, cinsel hayatın başlamamasıdır. HPV yalnızca kız çocuklara değil, erkek çocuklara da yapılması gereken bir aşı. Böylece kendilerini HPV enfeksiyonları sonucu gelişebilecek başta rahim ağzı kanseri olmak üzere vajen, vulva, gırtlak, penis ve anüs gibi kanserlerden hayat boyu koruyabiliyorlar. Aşı 26 yaşına kadar herkese öneriliyor. 27-45 yaş arası yetişkinlerde aşı yaptırabilir. Ancak aşı öncesinde doktorlarıyla enfeksiyon riskleri hakkında konuşmaları gerekiyor.

KAÇ DOZ AŞI YAPTIRILMALI?

14 yaşından küçük olanlara 6 ay arayla 2 doz yapılmalıdır. 15 yaş ve üstü olanlar ise ilk doz sonrası 2. ve 6. ayda olmak üzere 3 doz aşı olmalılar.

HPV AŞISINI KİMLER YAPTIRMAMALI?

HPV aşısından uzak durması gereken 3 grup bulunuyor;
Hayati tehdit oluşturan bir alerjik hastalığı veya daha önce tespit edilmiş bir reaksiyonu olanlar
Bilinen maya alerjisi olanlar
Hamileler

KAÇ ÇEŞİT HPV AŞISI VAR?

Dünyada 2 HPV aşısı var. Bunlar halk arasında içerdikleri HPV tiplerine göre 4'lü ve 9'lu olarak biliniyor.
4'lü HPV aşısı: HPV aşılarının ilk versiyonudur. En sık kanser yapan HPV 16 ve 18 tiplerine ayrıca en sık siğil nedeni olan HPV tip 6 ve 11'e karşıda koruyucudur.
9'lu HPV aşısı: HPV 16 ve 18'e ek olarak HPV'nin 6, 11, 31, 33, 45, 52 ve 58 tiplerine karşı koruyor.

AŞILAR NASIL YARAR SAĞLIYOR?

HPV'yle ilişkili kanserleri yüzde 90 önlüyor. Ayrıca çok sayıda biyopsi işlemini ve konizasyon ameliyatına gerek duyulan kanser öncesi lezyonların oluşma olasılığını da yüzde 90 azaltıyor. Aşı olanlar nadiren siğil olurlar.

OLASI YAN ETKİLERİ NELER?

Aşının herhangi bir ciddi yan etkisi görülmüyor. Ancak sık görülen hafif düzeyde yan etkiler şunlar;
Aşı yerinde ağrı, kızarıklık ve şişme
Hafif ateş
Baş dönmesi (Bu nedenle özellikle genç yaştakilerin aşıdan sonra 15 dakika oturması ve beklemesi tercih ediliyor)
Baş ağrısı ve yorgunluk
Kas ve eklem ağrısı
Çok nadiren alerjik reaksiyonlar."

Turan Ozan Acar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.