Kargı'da tehlikeli sarıkız örümceği görüldü
banner110

Çeşitli illerde rastlanılan Sarıkız Örümceği paniği Kargı ilçesinde de yaşanıyor. Çok tehlikeli bir tür olan Sarıkız örümceği (camel spider), daha çok Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunuyor. Kargı ilçesi kır mevkii bölgesinde bir vatandaş tarafından cep telefonu ile görüntülenen Sarıkız örümceği ilçe halkını tedirgin ediyor. Kurak yerleri seven, Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha çok bulunan Sarıkız örümceği, et ile beslendiği için insan sağlığı açısından bazı riskler oluşturuyor.

SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ NEDİR?

Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Sarıkız örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar. Sarıkız örümceğinin diğerlerinden ayıran en önemli ve tehlikeli özelliği ise saldırgan bir yapıya sahip olması. Güçlü çene yapısına sahip olan Sarıkız örümceği, kendisinden büyük canlılara bile saldırmaktan çekinmiyor.

BİR METREYE KADAR ZIPLAYABİLİYOR!

Örümcek yerden yaklaşık 1 metre yukarı zıplıyor ve ısıya duyarlı hareket ediyor. Diğer örümcekler insandan kaçarken bu direkt ısırmak için insanların üzerine geliyor.

BELİRTİLERİ

İlk başta örümcek tarafından yapılan bir ısırma fark edilmeyebilir. Isırık genelde bir pinprick veya hafif bir sokma gibi hissedilir. Daha sonra belli başlı belirtiler meydana gelmeye başlar. Bunlar;

Karın bölgesi civarında sertleşmeler

Karın bölgesi civarında çok şiddetli ağrılar

Bulantı ve kusma

Üşüme ve titreme

Titremeden kaynaklı meydana gelen yüksek ateş ile terleme

Vücudun bazı bölgelerinde kramplar

Örümcek türlerinden küçük olanların çoğu zararsız şekilde yaşamımızda yer alırken bazıları oldukça zararlıdır. Özelliklede sarıkız örümceği türü bu zararlılar içinde yer alır.

TEDAVİSİ VE İLAÇLAMA

Bilinen ve zararlı olduğu düşünülen bir türün ısırdığına inanan kişiler en kıs sürede sağlık kurumuna tedavi için başvurmalıdır. Bu tarz sorunlarda erken müdahale etmek hastalıkların yayılmasına ve ölümcül risklerin ortadan kalkmasına olanak sağlar. Bunun içinde vakit oldukça önemli olan bir detaydır.

İbrahim Efe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.