Asgari ücret açıklandı
banner110

Son dakika haberi: Asgari ücret zammı açıklandı. Yaklaşık 7 milyon kişiyi ilgilendiren ve dolaylı olarak 30 milyona yakın kişiyi etkileyecek olan 2022 asgari ücret resmen belli oldu. Asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda yapılan ankette çalışan kesimin beklentisi 3700 - 4000 arasında olurken işverenin beklentisinin ise 3 bin 500 olduğu açıklanmıştı. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, 3 bin 500 TL’yi geçtiklerini söylerken, işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay da işçinin kırmızı çizgisinin 4 bin lira olduğunu belirtmişti.

2022 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR?

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücretin 2022'de net 4250 lira olmasına karar verildi. Zam oranı ocak ayından itibaren geçerli olacağı için, asgari ücretli çalışanların maaşlarına şubat ayında yansıyacak.

TÜRK İŞ VE TİSK'TEN İLK AÇIKLAMA

Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat'ın toplantı sonrası, "Kamuoyunun beklentisi yakalandı sayılır" ifadelerini kullandığını aktardı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ise, "Kararımızı aldık ve sayın bakanımıza aktardık" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin:

Çalışmalarımızı tamamladık. Bugün nihai kararımızı verdik. Biz de bu süreç içerisinde özellikle katkılarından dolayı iki tarafa da teşekkür ediyoruz. Yapıcı tavırlarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Asgari ücret sürecinde katkısı olan bütün kurul üyelerine, sendikalarını tebrik etmek istiyorum. Sayın cumhurbaşkanımıza kararımızı takdim ettim. Kendilerinin de manevi desteğini hissettik hep. Bu vesileyle kendilerine saygımı sunuyorum.

TİSK Başkanı Özgür Akkol:

Uzun süren bir görüşme süreci. Her iki taraf da en iyisini yapmak için görüşüyor. Bu sene daha zor ve uzundu. Karar herkes için hayırlı olur.

Cumhuriyet tarihinde olmayan bazı adımlar attık.

İŞTE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMALARINDAN SATIRBAŞLARI:

Aziz milletim, değerli işçi ve işveren temsilcileri, kıymetli basın mensupları, sizleri selamlıyorum.

Nasıl bu yıl aralık ayının başında asgari ücret çalışmalarına başladıysak, önümüzdeki yıl da bu tarihte çalışmalara başlayacağız ve seçim öncesi o görüşmelerle seçime gideceğiz.

Komisyon asgari ücretin 4 bin üzeri olması yönünde görüş bildirmiştir.

İki taraf da gerçekten çok farklı bir anlayış içerisinde özveriyle süreci işlettiler. Bugüne kadar alışılmış bir metod değildi. İlk defa oluyor. Bundan dolayı bende çok mutluyum.

Asgari ücret 2022 yılında en alt rakam 4 bin 250 olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olması ve çocuk sayısına göre sayı yükselmektedir.

Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin herkese hayırlı olmasını diliyorum.

Çalışanlarımızı fiyat artışı karşısında ezdirmeme kararımızı uyguladığımıza inanıyorum. Elbette çalışanlarımız bunların çşok daha fazlasını hakediyor. Taraflar olarak iki kesimde bizim için çok önemlidir. Türkiye büyüdükçe güçlendikçe çalışanlarımız da hak ettiği payı alacaktır.

Kimse spekülasyona girmemeli. Bunların da istismarını yapmamalıdır. Yok geçmiş de dolar şuydu. Hesabı dolar üzerinden yaparak asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar istismardan başka bir şey değildir.

Onlara sormak lazım; Sizin geçmişinizde acaba siz insanları dolarla mı çalıştırıyordunuz? Bizim paramız bellidir. O da TL'dir. Ve biz TL'mizi yedirmeyeceğiz. Şu anda bazı sıkıntılar var ama en kısa zamanda bu sıkıntıları aşacağız.

ASGARİ ÜCRETTE VERGİ KALKTI

Önümzüdeki yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan damga vergisi ve gelir vergisini kaldırıyoruz. Asgari ücrette tarihi bir artış yaparken işverendeki maliyetini 450 lira azaltmış oluyoruz.

Kaynak: Mynet

Anahtar Kelimeler:
Son DakikaAsgari ücret
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.