Okulda eski Ramazan’ı yaşattılar
banner110

Öğrencilerin eski yıllarda yapılan kültürel etkinlikler konusunda bilgilendirilmesinin ve farkındalık oluşturulmasının amaçlandığı etkinlikte ilk olarak okul bahçesinde öğrencilere ‘Orta Oyunu’ eşliğinde ramazan şerbeti ikram edildi. Etkinlik boyunca Ramazan davulcusu da maniler eşliğinde davul çaldı.

Daha Sonra okulun konferans salonunda eski yıllarda Ramazan Ayı’nın vazgeçilmezi olan Karagöz ile Hacivat karakterlerinin nasıl doğduğu ve hayatları hakkında öğrencilere bilgiler verildi. Ardından Karagöz ile Hacivat gölge oyunu gösterisi sergilendi. Birçok öğrencinin ilk kez gördüğü Karagöz ile Hacivat’ı öğrenciler meraklı gözlerle izledi.

‘ÖZ KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITMAYA ÇALIŞTIK’

Etkinlik hakkında bilgi veren ve Karagöz karakterini oynatan okul öğretmenlerinden Emre Bıyık, etkinlikle öğrencilere öz kültürün bir parçası olan hayali değil, yaşanmış gerçek kahramanların öğretilmeye çalışıldığını belirterek ‘’Şuan da Ramazan Ayı’nı yaşıyoruz. Bizde okulumuz öğretmenleriyle birlikte böyle bir etkinlik düşündük. Zaman çok değişti. Artık her şey çok değişti. Her şey telefona bağlanır oldu. Her kez tüm bilgileri oradan öğreniyor. Bu nedenle bizde öz kültürümüzden uzaklaşmaya başladık. Daha önce bizim kültürümüzde Karagöz ile Hacivat vardı, Nasrettin hoca, Keloğlan, dede korkut, Meddah ama çocuklarımız artık bunların isimlerini bile bilmiyorlar. Söylediğimiz zaman o ne diye cevap veriyorlar. Öğrencilerimize öz kültümüzü, bizi yansıtan, bizim değerlerimizi bize geri veren Hacivat ile Karagöz olmak üzere böyle bir etkinlik hazırlayarak sunduk’’ diye konuştu.

‘AMACIMIZ EĞLENDİRİRKEN ÖĞRETMEK’

Hacivat karakterini oynatan okul öğretmenlerinden Kadir Turgut ise öğrencilerin yabancı kahramanlar yerine kendi kültürümüzden çıkmış kahramanların örnek almaları için bir farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirerek, ‘’Günümüzde bu tarz kültürel etkinliklerin yavaş yavaş unutulmaya yüz tuttuğunu gördük. Bizlerde okulumuz öğrencilerinde bir farkındalık oluşturmak adına böyle bir etkinlik düzenledik. Yabancı kahramanlar yerine kendi kültürümüzden çıkmış kahramanların örnek alınarak devam edilmesine vesile olur. Bizim burada amacımız hem eğlendirip hem de bilgilendirerek farkındalık oluşturmak’’ dedi. Etkinliği Kargı İlçe Milli Eğitim Müdür V. Uğur Uluçay, Milli Eğitim Şube Müdürü Kenan Yıldız, Okul Müdürü Fatma Akpınar’da öğrencilerle birlikte izledi.

Turan Ozan Acar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.